Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ПЕРСПЕКТИВИ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ


УДК 004.7

С. В. Абрамов, студент
Київський університет імені Бориса Грінченка
Науковий керівник – к.т.н., доцент Абрамов В.О.

ПЕРСПЕКТИВИ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ КЕРУВАННЯ

Функції інформаційних систем керування є збирання великої кількості інформації з розосереджених джерел, обробка її, прийняття управлінського рішення і забезпечення виконання цього рішення розповсюдженими виконуючими засобами. Особливістю таких систем є те що всі процеси від збору інформації до виконання рішення  мають проходити в обмежений проміжок часу. Виконувати ці функції може лише досить потужна комп’ютерна система реального часу або мережа з великою кількістю зав’язків з зовнішнім середовищем – об’єктом керування. Система отримує інформацію з джерел інформації (давачів) та здійснює вплив на об’єкт керування через виконуючи засоби [1].

Велика кількість інформації і обмежений час сприяють актуальності задачі підвищення продуктивності комп’ютерної системи керування. Продуктивність забезпечується швидкістю обробки та обміну інформацією з зовнішнім середовищем. В якості головних напрямків у вирішенні питання підвищення продуктивності можна виділити: збільшення робочої частоти комп’ютерів, організація паралельних режимів роботи і підвищення швидкості передавання інформації в мережі.

Збільшення тактової частоти досягається за рахунок вдосконалення технології виробництва. За рахунок зменшення розмірів електронних елементів, довжини провідників і напруги живлення. Зараз розміри транзисторів мають порядок 8-нанометрового діапазону і вже майже досягають атомарних величини. При охолодженні до близьких до абсолютного нуля температур вдалося отримати частоту до 0,5 ТГц. Існуючі технології принципово підняти частоту не можуть – ростуть струми витоку, процесори перегріваються і обійти це не виходить.

Кардинально у майбутньому повинні вирішити проблему нові технології. Наприклад, організація передачі сигналів на рівні елементарних частинок шляхом спінових хвиль, вуглецеві і кремнієві нанотрубки, виготовлення чіпів великих розмірів за рахунок нарощування їх площі або побудови тривимірних багатошарових мікросхем.

Паралельна обробка може бути на рівні інструкцій і рівні програм. На рівні інструкцій це апаратно-архітектурне конвеєрне розпаралелювання засобами процесора і прискорення звернень до елементів буферної пам’яті.

Сучасні комп’ютери стали багатоядерними, багатопроцесорними, в них з’явилися спеціалізовані прискорювачі, комп’ютери все частіше об’єднуються в кластери і мережеві комп’ютерні системи. Кластерна архітектура заснована на концепції масового паралелізму (MPP, massively parallel processing). У цих комп’ютерах одночасно працюють десятки, а скоро, можливо, і сотні тисяч процесорів. Застосування багатомашинних і багатопроцесорних обчислювальних комплексів має необмежену можливість підвищення продуктивності за рахунок паралельного виконання процесів [2].

Зараз, коли подальше вдосконалення процесорів послідовної дії пов’язано з серйозними технологічними труднощами, паралелізм, можливо, залишається єдиним способом підвищення ефективності обчислень. Архітектура типу MIMD (архітектура з безліччю потоків команд і безліччю потоків даних) з роздільною пам’яттю найбільш придатна для побудови потужних систем керування на основі  паралельних обчислень. Для використання всієї потужності таких систем потрібні багатопотокові програми, їх виконання можна «розкидати» на кілька мікропроцесорів і цим досягти збільшення продуктивності без зростання частоти.

У системах керування паралельні процеси виконуються в розподілених неоднорідних паралельних обчислювальних комплексах, де кожен обчислювальний вузол збирає данні і керує своєю частиною технологічного процесу, а разом вони виконують спільну задачу [3].

В розподілених системах керування необхідно забезпечувати виконання вимог роботи у реальному часі і чітко синхронізувати дії кожного вузла. У цих умовах актуальним стає питання створення методів управління неоднорідними розподіленими системами керування реального часу і в першу чергу методів синхронізації розподілених обчислювально-керуючих засобів [4].

Для проектування розподіленої системи керування робота-маніпулятора було використано моделювання за допомогою мереж Петрі [5]. На цій основі створені алгоритми багатопроцесорного керування окремими елементами робота для реалізації заданої траєкторії руху його маніпуляторів і забезпечення швидкості і точності переміщення технологічних засобів.

 

Література

 1. Розподілені системи управління [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://autoworks.com.ua/verxnie-urovni-asu-tp/raspredelyonnye-sistemy-upravleniya/.
2. Architecture of a distributed control system based on reconfigurable multi-pipeline computing environment L-Net [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://samag.ru/archive/article/2806.
3. Крюков В. А. Синхронизация в распределенных системах [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://parallel.ru/krukov/lec4.html.
4. Ткаченко Д. В. Алгоритм синхронизации задач обработки данных в вычислительной сети [Електронний ресурс] // Автоматизированные системы обработки информации, управления и проектирования. Доклады ТУСУРа. 2004 г. – Режим доступу: https://cyberleninka.ru/article/v/algoritm-sinhronizatsii-zadach-obrabotki-dannyh-v-vychislitelnoy-seti.
5. Мережі Петрі – математичний апарат для моделювання [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://bourabai.kz/cm/petri_nets.htm.

Немає коментарів:

Дописати коментар