Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ЗАКУПІВЛІ ТОВАРНОГО ЗАПАСУ НА ПІДПРИЄМСТВІ


УДК 303.062

Д. С. Анiшкевич, магістр
Національний авіаційний університет
Науковий керівник – к.е.н., доцент Гармаш О. М.

УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСОМ ЗАКУПІВЛІ ТОВАРНОГО ЗАПАСУ НА ПІДПРИЄМСТВІ

У сьогоденні на українському ринку рітейлу спостерігається дуже жорстока конкуренція, що зумовлена сприятливими умова та підвищеним попитом споживачів на запропонований вид продукції та активний розвиток сегменту HoReCa, відповідно для задоволення потреб зростаючого сегменту, необхідно значні потужності або технологічні рішення.
Одним із шляхів отримання переваг або підвищення конкурентоздатності підприємства на ринку є управління запасами. Під управлінням запасами ми  розуміємо взаємодію між усіма функціональними областями логістики, що зводять залишок товарного запасу, сировини або напівфабрикатів до оптимального рівня [3]. У свою чергу оптимальний рівень запасу є таким, що не перевищую об’єм запланованої реалізації, закупівлі або виробництва тощо.
Зазначимо, що вітчизняні компанії не володіють достатніми ресурсам для ефективного управління запасами. Тому, частішим рішенням є розробка та використання економічно вигіднішого програмного забезпечення на основі MS Excel. Дане рішення засновано на комбінації трьох методів відносно  управління запасами та асортиментом (рис. 1).
Рис. 1. Методи з модуля управління запасами та асортиментом

Перш за все ми розглянули сутність кожного з зазначених методів. Отже, метод АВСаналізу ґрунтується на застосуванні правила Парето або правила 80/20. Це правило обумовлює той факт, що 20 % товару приносять 80 % об’єму продаж. Зазначимо, що це правило можливо використовувати і в грошових одиницях, в маржі, для клієнтів та ін..
Принцип диференціації асортименту в процесі аналізу ХYZ полягає у тому, що весь асортиментний ряд товарів розділяється на три групи залежно від ступеня рівномірності попиту та точності прогнозування.
Також слід зазначити і принцип проведення IDN – аналізу, який полягає у наступному:
-     до групи «І» відносяться ті товари аналітична інформація яких частково відсутня. «I» визначається з англійської як «Identify»;
-     до групи «D» відносяться ті товари аналітична інформація яких частково відсутня. «D» визначається з англійської як «Die;
-     до групи «N» відносяться ті товари аналітична інформація яких частково відсутня. «N» визначається з англійської як «New».
Прогноз за методом Хольта-Вінтерса використовується для прогнозування часових рядів, коли в структурі даних є сформований тренд і сезонність. Даний метод враховує наступне:
1.       Згладжений експонентний ряд.
2.       Тренд.
3.       Сезонність.
Однак, при додаванні нових даних бажано перерахувати метод прогнозу за Хольтом-Вінтерсом для уточнення ряду тренда і сезонності. Також при підготовці даних для прогнозу завжди варто очищати дані від факторів, які в прогнозному періоді не повторяться або враховувати заплановані фактори, які дадуть додатковий приріст продажів.
Система управління запасами – це ряд певних заходів, що спрямовано на ефективну організацію управління запасами (створення, поповнення) організації [2].
Отже, основний принцип, що покладено в основу системи управління запасами, який необхідно впровадити в роботу всіх елементів це реалізація принципу зворотного зв’язку. Існують чотири системи управління запасами. Системи визначаються наступним чином:
-     з фіксованим розміром замовлення;
-     з фіксованим інтервалом часу між замовленнями;
-     з встановленою періодичністю поповнення запасів до встановленого рівня;
-     «максимум-мінімум».
Практичне застосування методів [4] показало значимі результати, відповідно їх комбінація значно підвищує функціональність проектованої системи управління запасами та дозволить вплинути на конкурентоспроможність підприємства. Зазначимо, що для якісного результату планування необхідно скомбінувати вказані методики, тому що дані методи тісно взаємозв’язані, відповідно алгоритм дій при розрахунку буде включати наступні етапи:
1.  Імпортування даних у систему за допомогою розробленого шаблону.
2.  Структурування даних для кожної системи враховуючи її індивідуальні особистості.
3.  Розрахунок ABC-XYZ-IDN аналізу, корегування на основі отриманих розрахунків набору даних для подальшого обчислення.
4.  Розрахунок за методом Хольта-Вінтерса та системою управління запасами.
5.  Отримані результати зіставляються з попередньо проведеним ABC-XYZ-IDN та проходь обробку системою прийняття управлінських рішень.
Слід зазначити, що остання дія алгоритму проводить, за заданим алгоритмом розрахунок, надає варіанти управлінських рішень та зазначає, які товари будуть автоматизовані, а до яких, спеціалістам з управління запасами слід приділити увагу.
Таким чином буде підвищена якість обробки та оптимізована робота спеціалістів з управління запасами, шляхом автоматизації прийняття стандартних та простих шаблонних рішень, а вивільнений час спеціалістів з управління запасами буде перенаправлено на більш складні та трудомісткі задачі.


Література

1. Назаренко Л. О. Експертиза товарів (Експертиза продовольчих товарів): навч. посіб. / Л. О. Назаренко. – К. : «Центр учбової літератури», 2014. – 312 с.
2. Романова Ю. Д. Інформаційні технології в менеджменті (управлінні): підручник і практикум для академічного бакалаврату / під заг. ред. Д. Ю. Романової. – М: Видавництво Юрайт, 2015. – 478 с.
3. Сергєєв В. І. Управління ланцюгами поставок: підручник для бакалаврів і магістрів / В. І. Сергєєв. – М: Видавництво Юрайт, 2014. – 479 с.
4. Экспоненциальное сглаживание с учетом тренда и сезонности. Метод Холта-Винтерса [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://scm-book.ru/HoltWinters.

Немає коментарів:

Дописати коментар