Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 4. ЛІДЕРСТВО ЯК ОСНОВА ПРОГРЕСИВНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА



А. С. Яременко, бакалавр
Полтавська державна аграрна академія
Науковий керівник – к.і.н., доцент Помаз Ю. В.

ЛІДЕРСТВО ЯК ОСНОВА ПРОГРЕСИВНОГО РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА

Питання лідерства було актуальним у всі часи. Дехто вважає, що лідерами народжуються, а за переконаннями багатьох інших – це набуті вміння. Розглянемо якості лідерів, які допоможуть їм досягти успіху чи то у компанії, чи то у будь-якій сфері управління.
Взагалі, лідерство – це вміння людини чинити вплив на оточуючих, на групи особистостей задля досягнення спільних інтересів; змінювати людей, щоб змінити країну. Питання лідерства привертало увагу людства, починаючи ще з часів зародження древньої міфології. Його досліджували стародавні мислителі Геродот, Сократ, Платон, Тарда, Лебона та інші.
Як відомо, лідерами не народжуються. Багато людей стали сильними і впевненими лідерами, хоча в дитинстві лідерськими рисами зовсім не вирізнялися. У зарубіжній літературі розроблено ряд концепцій лідерства: теорія лідерських ролей, теорія рис лідерства, інтерактивної теорії, теорія ситуаційного лідерства, комплексна теорія тощо.
Основними якостями, якими мають володіти лідери є наступні: прагнення до саморозвитку, вміння працювати в команді, авторитетність, відповідальність, рішучість.
Лідерство – це постійна робота над собою, над своїми помилками, безперервний саморозвиток, це вміння критично мислити, всебічно розвиватися, починаючи з основної й закінчуючи творчою діяльністю (музика, архітектура, живопис та інше).
Обовязковим умінням має бути командна робота. Велике значення має робота в умовах взаємної підтримки та справедливої критики. Участь у організації щоденного життя формує відчуття індивідуальної та колективної відповідальності. Керівник має легко знаходити мову із підлеглими, з розумінням ставиться до інших. Лідер створює команду, об’єднує співробітників [2]. Необхідно не тільки вміти розмовляти, але і переконувати компаньйонів на зрозумілій мові. Потрібно вміти переконати абсолютно будь-яку людину.
Реальний вплив керівника на діяльність колективу базується не тільки на його повноваженнях, але й на його авторитеті в колективі й, відповідно, складається з двох складових: формального керівництва і неформального лідерства. Найбільш кваліфікований керівник має високий офіційний, професійний і особистий статус [1].
Лідер завжди чітко розуміє кінцеву мету, тому він завжди знає, що робити. Він володіє твердим розуміння того, як досягти успіху. Людина з рисами лідера здатна відстоювати своє рішення навіть у несприятливих умовах, і при цьому зберігати віру в успіх і переконувати оточуючих у правильності своїх дій. Він має великі амбіції і стабільні результати та при цьому залишається реалістом. Людина-лідер не має права здаватися. Він постійно перебуває в русі, постійно шукає відповіді на питання, не зупиняється, поки не відшукає правильної відповіді.
Становлення реального лідера – це безкінечний процес. Потрібно мати активну життєву позицію, отримувати  задоволення від самовдосконалення і знаходити нові способи, для того, щоб мотивувати інших. Світу потрібні справжніх лідери, тому хочеться вірити, що є багато таких людей, які здатні взяти на себе відповідальність і ще й допоможуть іншим людям знайти своє покликання [3].
Зрозуміло, що ідеальні сильні лідери трапляються надзвичайно рідко. Як зазначалося вище, лідерами не стають миттєво. Навіть народжені з лідерськими задатками повинні працювати над собою кожного дня, щоб підвищити свої шанси в карєрному рості та досягти високих результатів.


Література

1. Основи лідерства [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// https://studme.com.ua/1621120515345/menedzhment/osnovy_liderstva.htm.
2. Українська академія лідерства / Особливості програми [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// http://www.ual.org.ua/prohrama/.
3. Якості лідера: що потрібно для успіху [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// http://beautymania.in.ua/якості-лідера-що-потрібно-для-успіху/.

Немає коментарів:

Дописати коментар