Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ДОЦІЛЬНІСТЬ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ ПЕРЕВІРКИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ


В. О. Артемчук, к.т.н., с.н.с, с.н.с.,
Ю. О. Кириленко, аспірант
Інститут проблем моделювання в енергетиці
ім. Г.Є. Пухова НАН України
О. О. Попов, д.т.н., с.н.с, в.о. зав. відділу,
А. В. Яцишин, д.т.н., с.н.с, п.н.с.
ДУ «Інститут геохімії навколишнього
середовища НАН України»

ДОЦІЛЬНІСТЬ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ ПЕРЕВІРКИ ЕКОЛОГІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

В Україні проблема забруднення довкілля є дуже гострою. Так, за даними Державної служби статистики динаміка викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря від стаціонарних джерел протягом трьох останніх років демонструє, що у 2015 році обсяги викидів становили 2857 тис т., у 2016 – 3078 тис т., у 2017 р. – 2585 тис т.. Також про це свідчать і дані щодо забруднення ґрунтів та водних ресурсів. Ці та інші обставини сприяють погіршенню стану навколишнього середовища в Україні, що дуже негативно відзначається на здоров’ї населення нашої країни. Так, в 2017 р. ВООЗ визнала, що в Україні найвищий в світі рівень смертності від забрудненого повітря.
Для виправлення даної ситуації в нашій країні проводяться різні заходи: Україна приєдналася до світової спільноти стосовно запобігання зміні клімату через скорочення антропогенних викидів і збільшення абсорбції парникових газів та забезпечення поступового переходу до низьковуглецевого розвитку, про що свідчать ратифіковані Україною Рамкова конвенція ООН про зміну клімату, Кіотський протокол, Паризька угода та інші міжнародні нормативні акти; прийнято ряд важливих законів та концепцій, серед яких за останні роки варто виділити: Закони України [1] та [2], Концепцію [3], Національний план [4], Стратегію [5]. Проте ціла низка проблем в галузі екологічної безпеки нашої країни (починаючи з відсутності належних інформаційних взаємозв’язків між дозвільними, контролюючими, звітними, моніторинговими та іншими інформаційними ресурсами через традиційно існуюче секторальне державне управління у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів, і закінчуючи наявністю значної кількості несистематизованої та непереведеної у цифровий формат інформації про стан довкілля на паперових носіях) не дозволяє на повну силу запрацювати даним нормативним актам. Тому Міністерством екології та природних ресурсів України була розроблена Концепція створення Загальнодержавної автоматизованої системи «Відкрите довкілля» [6]. Реалізація даної Концепції, серед всього іншого, передбачає закупівлю/розроблення та впровадження новітніх програмних інструментів аналізу інформації, моделювання, прогнозування та управління екологічними ризиками; здійснення стратегічної екологічної оцінки, оцінки впливу на довкілля, автоматизованого безперервного комплексного моніторингу стану довкілля; перевірки екологічної, економічної та соціальної ефективності прийняття управлінських рішень.
Проблематиці екологічної ефективності загалом, та перевірці екологічної ефективності прийняття управлінських рішень зокрема в Україні присвячено дуже малу кількість праць. Найбільше інформації з даного питання можна знайти в ДСТУ ISO 14031:2016 «Екологічне управління. Оцінювання екологічної дієвості. Настанови», проте чіткого алгоритму чи математичного забезпечення в ньому немає, а тому розробка відповідних програмних засобів на його основі є неможливою. Крім того, в 2009 році було видано книгу [8], проте багато стандартів (зокрема і ISO 14031) з того часу уже змінились. Існує ряд публікацій (здебільшого закордонних фахівців) щодо прийняття управлінських рішень в галузі екологічної безпеки, проте в них, як правило, екологічна ефективність або не розглядається або розглядається лише через призму економічної. Таким чином, на даний момент в Україні не існує загальноприйнятого формалізованого підходу до перевірки екологічної ефективності прийняття управлінських рішень, і тим більше, відсутні відповідні програмні засоби. А, отже, їх розробка є актуальною, особливо в контексті розробленої Концепції [6].


Література

1. Закон України «Про оцінку впливу на довкілля» від 23.05.2017 р. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2059-19 – Дата доступу 09.10.2018. – Загол. з екрану.
2. Закон України «Про стратегічну екологічну оцінку» від 20.03.2018 р. [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2354-19 – Дата доступу 09.10.2018. – Загол. з екрану.
3. «Концепція реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року» (схвалено розпорядженням КМУ від 7 грудня 2016 р. № 932-р) [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/ ua/npas/249573705 – Дата доступу 09.10.2018. – Загол. з екрану.
4. «Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок» (схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 року № 796-р.) [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/796-2017-%D1%80 – Дата доступу 09.10.2018. – Загол. з екрану.
5. Стратегія низьковуглецевого розвитку України до 2050 року [Електронний ресурс] – Режим доступу: https://menr.gov.ua/files/docs/Проект%20Стратегії%20низьковуглецевого%20 розвитку%20України%20.pdf  – Дата доступу 09.10.2018. – Загол. з екрану.
6. Концепція створення Загальнодержавної автоматизованої системи «Відкрите довкілля» [Електронний ресурс] – Режим доступу : https://menr.gov.ua/ projects/125/ – Дата доступу 09.10.2018. – Загол. з екрану.
7. ДСТУ ISO 14031:2016 «Екологічне управління. Оцінювання екологічної дієвості. Настанови» [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://document.ua/ekologichne-upravlinnja_-ocinyuvannja-ekologichnoyi-dievosti-std37777.html – Дата доступу 09.10.2018. – Загол. з екрану.
8. Берзіна C. B. Системи екологічного управління. Довідниковий посібник з впровадження міжнародних стандартів серії ISO 14000. – К.: Aiva Plus Ltd, 2009. – 62 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар