Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ УПРАВЛІНСЬКИХ СИСТЕМ У СОЦІАЛЬНІЙ ТА ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРАХ УКРАЇНИ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА


В. В. Яремчук, студентка гр. ОП-11,
О. В. Лиса, к.т.н., доцент
кафедри обліку та оподаткування;
Львівський Національний Аграрний Університет

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ УПРАВЛІНСЬКИХ СИСТЕМ У СОЦІАЛЬНІЙ ТА ЕКОНОМІЧНІЙ СФЕРАХ УКРАЇНИ: ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА

Криптовалюта – це форма обміну, яка не існує у фізичній формі, а є лише у цифровій формі. Криптовалюта не пов’язана ні з однією фізичною валютою, не користується підтримкою будь-якого уряду, центрального банку, юридичної особи, базового активу чи товару. Проте вона може котируватися на біржі проти інших валют. Найбільш відомим прикладом криптовалюти є “Bitcoin”.
Криптовалюта – це віртуальна валюта, проте вона все частіше використовується у реальному житті. Нею можна платити за товари та послуги, а також використовувати для інвестицій. Обсяг операцій проведених у криптовалюті зростає експоненціально. Проте, незважаючи на прискорене використання криптовалют, не існує конкретних вказівок у вигляді МСФЗ або US GAAP щодо їх обліку.
Існує три ключові процеси, які, в кінцевому підсумку, призводять до різної практики бухгалтерського обліку Bitcoin. Ці три процеси збігаються з фазами прийняття Bitcoin наступним чином: Спосіб оплати; Іноземна валюта; Базова валюта. На сьогоднішній день, Bitcoin широко розглядається як інвестиційний інструмент, про що свідчить “Rich List” біткойн. Однак він все частіше приймається як спосіб оплати. Фактично більш ніж 100 000 торговців по всьому світу приймають Bitcoin від Expedia, Microsoft та Tesla до польських авіаліній LOT, GAP і Subway.
Отож, що таке біткойн з точки зору бухгалтерського обліку? Звичайно, це актив. Проте що це за актив – готівка, еквівалент грошових коштів, фінансовий інструмент, запас, інвестиційна нерухомість, нематеріальний актив. Розглянемо властивості Bitcoin.
Bitcoin нестабільний, існує значний ризик зміни вартості. Отже, Bitcoin – не може розглядатися як еквіваленти грошових коштів. Bitcoin може досягти статусу грошових еквівалентів у майбутньому, але на сьогодні він ще не набув характеристик притаманних грошовим еквівалентам.
Bitcoin не має фізичної форми, звичайно, він не є землею чи будівлею.
Криптовалютою немає необхідності торгувати достатньо часто, щоб торгівельна діяльність була звичайною операцією суб’єкта господарювання. Отже, Bitcoin не можна визначити як запаси.
Криптовалютна валюта, на нашу думку, відповідає визначенню нематеріального активу: Bitcoin ідентифіковані як такі, що можуть бути продані, обмінені або передані індивідуально; не грошові та немонетарні активи; не мають фізичної форми.
Нематеріальні активи, наприклад, патенти або фірмові назви, традиційно були активами, призначеними для використання у виробничому процесі. Основна мета їх використанн полягає в отриманні доходів від звичайної діяльності суб'єкта господарювання. Хоча використання нематеріального активу відрізняється від використання криптовалюти.
Крім визнання криптовалюти, ключовим питанням є її вимірювання – оцінка. Вимірювання справедливої вартості, на нашу думку, є найбільш відповідною базою для оцінки криптовалюти, оскільки вона використовується як валютний еквівалент або альтернативний інструмент інвестування.
Нематеріальний актив може бути оцінений за справедливою вартістю, але лише за наявності активного ринку. Зміна справедливої вартості повинна визнаватися у складі іншого сукупного доходу.
У такому випадку Bitcoin спочатку слід оцінювати як за ціною покупки, так і за справедливою вартістю товарів або послуг, наданих на момент здійснення операції. На дату балансу Bitcoin буде оцінюватися за вартістю, за вирахуванням будь-якого знецінення. Проте, якщо суб'єкт є биткіновим трейдером, доцільно його відображати за справедливою вартістю з відображенням прибутку або збитку.
Наступним кроком є інтеграція Bitcoin з цифровими кошельками. На сьогодні більшість рішень, пов’язаних з хмарними обліковими технологіями, такими як Reckon One, інтегруються з Paypal, щоб дозволити миттєві платежі під час надсилання рахунка-фактури. Подальший крок – прийняття платежів Bitcoin призведе до зняття плати за обробку кредитних карток, спрощення валютного ризику та зменшення ризику шахрайства при здійсненні платежу. Це полегшує надсилання “грошей” підприємствам будь-де, і особиста інформація захищена. Підприємства також повинні вирішити, чи слід зберігати прийняті біткіни, або негайно конвертувати їх в долари, щоб захистити від нестабільності.
Bitcoin також є найбільшою цифровою валютою в світі, ринкова капіталізація якої становить 19,7 млрд. доларів США.
У березні 2014 року IRS випустила Notice 2014-21, яка стосується питань, про те, як IRS рекомендує обліковувати криптовалюту. IRS розглядає криптовалюту як власність, а не валюту. Це означає, що коли підприємство купує або продає криптовалюту, потрібно записати її вартість в доларах США (ціна покупки плюс будь-які комісії), використовуючи її справедливу ринкову вартість. При продажі криптовалюти потрібно обчислити короткостроковий або довгостроковий прибуток.
Первісну вартість криптовалюти обчислюють, використовуючи справедливу ринкову вартість на дату отримання криптовалюти. Але оскільки курс криптовалюти коливається, то є вибір того, як інтерпретувати справедливу ринкову вартість у день придбання. Можливі варіанти: середня ціна на день отримання; ціна на наступний день після отримання; найвища ціна дня; найнижча ціна дня.
Щодо параметрів звітування, то IRS поки вказав, чи потрібно використовувати певний метод для звітування: FIFO, LIFO, спеціальний лот та середню вартість. FIFO – це припущення стосовно витрат, що перші придбані Bitcoin також є першими проданими Bitcoin.
Біткойн як тип “Базова валюта”. У перспективі можна вважати, що бізнес буде вважати біткойн базовою валютою і обробляти всі інші валюти як іноземні навіть власну валюту. Незважаючи на те, що це просто посилення попередньої процедури обробки іноземної валюти, цей метод може бути цінним для глобальних організацій, які торгують з партнерами скрізь.
Запропонуємо типові проведення для обліку криптовалюти:
покупка криптовалюти   Дт 126 Кт 685
оплата криптовалюти               Дт 685 Кт 311
генерація криптовалюти          Дт 126 Кт 746 Отримання криптовалюти
І варіант
виручка від продажу товарів Дт 361 Кт 702 відображено ПДВ  Дт 702 Кт 641 відображено с/в товарів Дт 902 Кт 281 отримання криптовалюти Дт 126 Кт 685
взаємозалік                      Дт 685 Кт 361
ІІ варіант
отримано товари             Дт 281 Кт 631
нараховано дохід від реалізації криптовалюти Дт 377 Кт 746 списано с/в криптовалюти на витрати      Дт 976 Кт 126 взаємозалік Дт 631 Кт 377
Криптовалютна валюта, на нашу думку, відповідає визначенню нематеріального активу. Вимірювання справедливої вартості, на нашу думку, є найбільш відповідною базою для оцінки криптовалюти, оскільки вона використовується як валютний еквівалент або альтернативний інструмент інвестування. Запропоновані бухгалтерські проведення для криптовалюти як способу оплати.

Література

1. Accounting for Business Transactions in Bitcoin | Digital. – URL: www.digitalcurrencycouncil.com/accounting/accounting-for-busin.
2. Fortrade is optimized for Bitcoin currency trading. Your Capital is at Risk. – URL: www.fortrade.com/bitcoin.
3. IFRS news. – URL: www.pwc.com/ifrs.

Немає коментарів:

Дописати коментар