Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ ТА ОПЕРАЦІЙ СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВ


Носенко В. В., бакалавр
Національний авіаційний університет
Науковий керівник – к.е.н, доцент Гармаш О. М.

ІНФОРМАЦІЙНІ СИСТЕМИ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧИХ ПРОЦЕСІВ ТА ОПЕРАЦІЙ СУЧАСНИХ ПІДПРИЄМСТВ

В умовах жорсткої конкуренції сучасні підприємства все частіше звертають увагу на необхідність впровадження інформаційних систем для автоматизації операційних процесів на підприємстві. Серед сучасних рішень необхідно виділити системи класу Enterprise resourse planning (ERP), які при якісному впровадженні дозволяють значно підвищити процеси та прискорюють операційну діяльність на підприємствах. Також слід звернути увагу на те, чо система ERP підрозділяється на певну кількість складових, серед яких ми хотіли б виділити систему із забезпечення виробничих процесів, а саме Manufacturing execution system.
Manufacturing execution system (MES) – це інформаційна система, яка об'єднує, регулює та контролює комплексні виробничі системи та потоки даних на виробництві. Також слід виділити головну мету MES – забезпечення ефективного виконання виробничих операцій та покращення виробництва. Основною особливістю MES є те, що вона допомагає досягти цієї мети шляхом відстеження точних даних у режимі реального часу життєвого циклу виробництва продукції. Застосування MES дозволяє збільшити випуск продукції, підвищити стабільність характеристик і рівень якості операційних процесів на підприємстві. Також вона збирає дані про генеалогію продукції, продуктивність, управління матеріалами та ресурсами, незавершене виробництво та інші види інформації по мірі їх виникнення в процесі життєвого циклу. Ці дані, у свою чергу, дозволяють фахівцям добре орієнтуватись та розуміти поточні параметри операційної системи та краще оптимізувати виробничий процес.
Зазначимо, що Міжнародна асоціація виробничих рішень (Manufacturing Enterprise Solution Association, MESA), організація, яка націлена на вдосконалення управління процесами виробництва за допомогою ефективного застосування ІТ, визначила сферу застосування MES в 1997 році за допомогою моделі MESA-11. Дана модель – це рання модель MES, яка вказує на 11 основних функцій MES, які показано на рис. 1.

Рис. 1. Основні функції Manufacturing Execution System

Також слід зупинитись на основних складових, які виділяють дану технологію та роблять інформаційну систему MES важливою при використанні на підприємствах. Вона є функціональним шаром між ERP та системами управління процесами на виробництві, що дає виробникам можливість в реальному часі переглядати робочий процес, гнучкість та розуміння того, як краще вдосконалити виробничі операції на рівні підприємства. На додаток до цих основних функцій, MES дозволяє виробникам подолати проблему регуляторного дотримання, встановленого управлінням з контролю за харчовими продуктами та ліками (FDA). Слід зазначити, що для регульованих галузей, таких як фармацевтичні препарати, продукти харчування та напої, клас медичних приладів та біотехнології це є досить важливим фактором. Крім того, MES може допомогти на виробництві таких галузей як: аерокосмічна, оборонна, автомобільна промисловість, а також на виробництві з технологічними процесами для хімічної, нафтової та газової, енергетичної, целюлозно-паперової промисловості тощо.
Також слід звернути увагу на переваги даної системи. Технологія MES часто інтегрована з ERP, управління ланцюгами постачання, управління життєвим циклом продукту та іншими ключовими інформаційними системами. Відповідно ми можемо виділити ключові переваги при використання MES на підприємстві (рис. 2).

Рис. 2. Ключові переваги при використанні MES

Отже, зазначимо, що необхідний тісний зв’язок з корпоративною ERP для того, щоб МES система якісно функціонувала на підприємстві. MES та ERP системи з’єднуються за наступними напрямками: введення і формування нормативно-довідкової інформації (НДІ); планування виробництва та облік; складський облік та збут.


Література

1. Гармаш О. М. Організація ефективного функціонування інформаційного потоку в логістиці. – Проблеми підготовки про-фесійних кадрів з логістики в умовах глбального конку-рентного середовища: 15 міжнар. наук.-практ. конф., 27-28 жовтня 2017 р.: тези доп. – К., 2017. – С. 21-26.
2. Гармаш О. М. Марчук В. Є., Градиський Ю. О., Світлична А. О., Шніт В. С. Аналіз світового досвіду розвитку складських технологій. – Вісник харківського національного технічного університету сільського господарства ім. П. Василенка: зб. наук. пр. – Вип. 184. – Х.: ХНТУСГ. – 2017. – С. 135-144.
3. Manufacturing execution system (MES) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://searcherp.techtarget.com/definition/manufacturing-execution-system-MES.

Немає коментарів:

Дописати коментар