Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. АНАЛІЗ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ УКРАЇНИ


Ю. С. Донгаузер, студентка гр. 00-17вм,
Університет ім. Альфреда Нобеля
Науковий керівник – Вареник В.М., к.е.н.,
доцент кафедри міжнародних фінансів,
обліку та оподаткування

АНАЛІЗ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ УКРАЇНИ

Система оподаткування – це продукт діяльності держави, її важливий атрибут. Кожна держава формує свою систему оподаткування з урахуванням досвіду інших країн, стану економіки, розвитку ринкових відносин, необхідності вирішення конкретних економічних і соціальних завдань, власних національних особливостей.
Витрати, повязані з дотриманням законодавства України, мають значний вплив на бізнес-середовище і являють собою основні перешкоди для розвитку бізнесу, особливо для малих і середніх підприємств (МСП) та індивідуальні підприємці.
Згідно з рейтингом Світового Банку «Ведення бізнесу 2010», Україна оцінюється в 181 серед 183 країн по всьому світу з точки зору умов для сплати податків. Один з ключових показників для цього середовища цей час, яке підприємства витрачають на виконання обов'язкових податкових процедур, таких як податковий облік, підготовка і подання податкових декларацій, сплати податків та інших відповідних видів діяльності. Цей конкретний показник переважна більшість «витрат на дотримання податків» компанії.
Підприємства зобов’язані вести податковий облік та підготувати і представити звітності, що вимагає витрат часу і грошей і створює додаткові витрати для вони відповідають вимогам оподаткування.
Щоб оцінити витрати на дотримання, пов’язані зі сплатою податків і зборів, проведено дослідження таких витрат для приватних компаній в Україні. У цьому звіті представлені основні результати дослідження.
Результати опитування оцінюють вартість обліку конкретних податків і зборів та реалізації конкретних податкових процедур, таких як бухгалтерський облік, підготовка і подання необхідної податкової звітності, що проходять інспекції і т.д.. Результати дослідження могли б стати міцною основою для реформування системи податкового адміністрування України, оскільки вони визначають області, в яких приватні компанії та індивідуальні підприємці страждають від занадто тяжких обтяження. Значне скорочення витрат, повєязаних з дотриманням податків, буде одним з результатів успішного оподаткування.
Складність і двозначність існуючого системи податкового адміністрування майже напевно є однією з причин того, що підприємства порушують свої правила і шукають способи ухилення податки. Опитані респонденти підрахували, що в середньому лише близько трьох чвертей фактичного доходу офіційно. Це означає, що приблизно чверть реального доходу, який заробляють українські підприємства, не підлягає оподаткуванню.
Відповідаючи на питання про формальні структурах бізнесу і оподаткування, респонденти підрахували, що підприємства офіційно виплачують в середньому 82 % фактичної заробітної плати і заробітної плати.
Аналіз системи оподаткування в Україні, її становлення й розвитку дає змогу зробити висновок про серйозні недоліки, що їй притаманні. По-перше, це нестабільність податкової системи. Часті зміни в законодавчих актах щодо окремих податків негативно впливають на розвиток підприємницької діяльності. По-друге, основним є фіскальне спрямування податкової системи, недостатнє виявлення регулюючої функції основних податків. По-третє, система громіздка, розрахунки окремих податків невиправдано ускладнено.


Література

1. А. М. Поддерьогін, Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. 3-тє вид., перероб. та доп. – К.: КНЕУ, 2000. – 460 с.
2. Закон Украины “О системе налогообложения”.
3. Азаров Н. «Налоговая политика в Украине, принципы и реалии».
4. http://globalconsulting.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар