Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ IT-СТАРТАПІВ В УКРАЇНІ


Т. С. Морозова, студентка
Т. В. Ганущак, к.е.н., доцент кафедри
економіки та фінансів підприємства
Київський національний торговельно-економічний університет

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ IT-СТАРТАПІВ В УКРАЇНІ

Україна в умовах нестабільності та фінансово-економічної кризи, які охопили всі сфери суспільного життя населення потребує розвитку малого та середнього бізнесу. Сучасний ринок інформаційних технологій потребує розвитку, тому підприємці шукають нові ідеї, можливості та підходи,щоб використати їх та ввести в бізнес. Стартап виступає новою перспективною формою ведення бізнесу в Україні.
Стартап-компанія – це нещодавно створена компанія (можливо, ще не зареєстрована офіційно, але найближчим часом планує стати такою), що вводить у свій бізнес інновації або інноваційні технології, вона ще не вийшла на ринок або почала на нього виходити й володіє обмеженими ресурсами [1].
Зростання кількості стартап-компаній відбувається за допомогою міжнародних та локальних інвесторів. Звичайно, що не всі компанії є лідерами на ринку. Найбільш успішними стартап-компаніями є ті, що займають ІТ-сферу. В Україні є сильна система технічної освіти та зростаючий резерв талановитих програмістів, які приєднуються до робочої сили та стають основною інфраструктурою для створювання інноваційної економіки. Українська освіта щороку навчає близько 40 тисяч випускників таких спеціальностей. Дослідження рекрутерів, показують, що першість щодо потреби закріплено за фахівцями IT-галузі. При цьому затребувані не лише фахівці, які займаються розробкою і тестуванням програмних продуктів, а й фахівці з підтримки вже розроблених і впроваджених систем [2].
Однією з перспектив у розвитку стартапів є бізнес-інкубатори. Це своєрідні посередники між новим проектом і інвесторами, які можуть фінансувати його реалізацію. Всього в Україні їх налічується сім: Eastlabs, iHUB, HappyFarm, Growthüp, Wannabiz, Voomy IT–парк і Polyteco [3].
Насправді це не так багато (наприклад, у Польщі діє 127 бізнес-інкубаторів). Найбільша частка стартапів припадає на ІТ-сектор [4].
Бізнес-інкубатори виступають могутнім інструментом підтримки малого та середнього бізнесу. Вони надають командам-творцям стартапів повний набір послуг – коучінг, юридичну та фінансову підтримку, навчання, пошук інвесторів. В Україні було створено першу інноваційну екосистему SikorskyChallenge. Вона була створена і підтримується НТУУ «КПІ» і Науковим парком «Київська політехніка». Саме в цьому середовищі з’являються та розвиваються інноваційні стартап-компанії. Сама ж структура складається з стартап школи «SikorskyChallenge» що фактично являється першим етапом до теоретичних знань та практичних навичок в створенні інноваційних технологічних стартапів. Другим етапом є фестиваль інноваційних проектів «SikorskyChallenge», де презентуються проекти венчурними інвесторами та інвестиційними фондами. Останнім етапом є Бізнес інкубатор «SikorskyChallenge», який створений з метою заохочення та впливу на розвиток інноваційної діяльності, а також залучення інвестицій для реалізації стартап-проектів і запуску стартап-компаній [5].
Також слід взяти до уваги значне збільшення експорту ІТ-індустріїї в Україні за останні роки, що детальніше зображено на рис. 1.

Рис. 1. Динаміка експорту ІТ-індустрії в Україні [6]
Відповідно до рис. 1 можемо відстежити позитивну динаміку експорту ІТ-індустрії в Україні з 2016 по 2018 рр.. Основними замовниками ІТ-розробок України традиційно є США, країни Європейського Союзу та Швейцарія. Порівнюючи 2015 рік та 2018 рік відповідно до лінії тренду, що показує напрям руху експорту ІТ-індустрії, можемо також простежити позитивну тенденцію, що є негативним явищем для нашої країни.
Отже, стартап-проекти в Україні набувають все більшого розвитку, тому що фінансово-економічна криза змушує початківців шукати нові, кращі шляхи. Розробка та впровадження стартап проектів є дуже важливим кроком для Україні, так як це забезпечить розвиток малого та середнього бізнесу. В Україні існують проекти, які нереалізовані не лише через відсутність фінансування, але й за відсутності міцної команди і формування єдності командного духу. Ідей багато, що мають фінансово-економічне підгрунття, соціальне спрямування, але реалізованих втілених в життя ідей значно менше.
Основними проблемами розвитку стартапів є недостатня підтримка з боку держави, відсутність сприятливого інвестиційного клімату. Незважаючи на ряд проблем, в Україні вже є чимало стартапів, які здобули популярність на внутрішньому ринку та претендують на глобальний масштаб. Необхідно налагоджувати співпрацю науково-дослідних установ, вищих навчальних закладів та державних установ та підприємницьких структур з метою генерування бізнес-ідей та швидкого і ефективного втілення їх у життя. Найбільш вдалим залишається поєднання економічних, філологічних та технологічних знань.




Література

1. Бібліографія: [Електронний ресурс] // Вікіпедія – вільна енциклопедія. – Режимдоступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%BF.
2. Буряк П. Ю. Економікапраці й соціально-економічнівідносини / П. Ю. Буряк, Б. А. Карпінський, М. І. Григор’єв. – К.: Центр навчальної літератури, 2010. – 440 с.
3. Філіппов В. Ю. Порівняльний аналіз бізнес-інкубаторів в Україні та світі / В. Ю. Філіппов // Економічний аналіз. – 2011. – Вип. 8, ч. І. – С. 209–212.
4. Мишко С. Як підштовхнути розвиток IT-галузі в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://forbes.ua/ua/business/1367929-yak-pidshtovhnuti-rozvitok-it-galuzi-v-ukrayini/1367934.
5. Sikorskychallenge [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.sikorskychallenge.com (дата звернення 14.03.17).
6. ІТ-індустрія в Україні: Порахувати не можна нехтувати [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://itukraine.org.ua/%D1%96t-%D1%96ndustr%D1%96ya-v-ukra%D1%97n%D1%96-poraxuvati-ne-mozhna-nextuvati.html.

Немає коментарів:

Дописати коментар