Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ENTERPRISE RESOURCE PLANNING ЯК ОСНОВНА СКЛАДОВА СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ




А. С. Місюрин, бакалавр
Національний авіаційний університет
Науковий керівник – к.е.н, доцент Гармаш О. М.

ENTERPRISE RESOURCE PLANNING ЯК ОСНОВНА СКЛАДОВА СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

В умовах сучасного глобального ринку при жорсткій конкуренції необхідно особливу увагу приділяти сучасним системам обліку, автоматизації бізнес-процесів та управління ресурсами підприємств, що спонукає багато компаній по мірі зростання бізнесу впроваджувати системи класу Enterprise resourse planning (ERP). Зазначимо, що загалом в малому бізнесі вдається обійтися без даної системи та відповідного інструментарію, а середній та великий бізнес все активніше залучає сучасні інформаційні системи до забезпечення операційно діяльності підприємств. Але вибір ERP-систем, це не просте рішення, оскільки воно тягне за собою як матеріальні так і технічні зміни у виробничих процесах підприємств, а також додаткове навчання персоналу. Відповідно виважене управлінське рішення впливає як на процес вибору систем так і на швидкість окупності даних інвестицій. В дані роботі проаналізовано переваги та недоліки при впровадженні ERP-систем.
Перш за все необхідно визначитись з понятійним апаратом інформаційних систем. Отож, Enterprise Resource Planning – це загальна назва, яку носять зазвичай всі використовувані сьогодні виробничі системи управління. Абревіатура (ERP) перекладається на українську мову як планування ресурсів підприємства. Головною метою системи такого класу є інтегрування з метою управління всіх підрозділів і функцій підприємства в єдиній комп'ютерній мережі, при цьому яка призначена для задоволення потреб переважно всіх підрозділів сучасної компанії [1, c. 56]. В результаті такого поєднання досягається синергетичний ефект: кожен з його учасників отримує від системи набагато більше, ніж вкладає в неї сам, тим самим значно підвищується віддача від системи для кожного члена команди. Побудувати єдину технологічну комп’ютерну систему, яку в рівній мірі будуть використовувати і фінансовий відділ, і відділ виробництва, і в збутовому відділі, і на складі, досить непросте завдання, адже кожен з підрозділів найчастіше має власне рішення, оптимізоване під виконання конкретних завдань саме цього відділу, а ERP-система об’єднує їх роботу в єдиній інтегрованій комп’ютерній системі із загальною базою даних. За допомогою цього різні відділи можуть легко передавати і отримувати інформацію і взаємодіяти один з одним [2, c. 115].
Також слід зазначити, що ERP системи автоматизують такі бізнес-процеси компанії, як прийом замовлення, планування його виробництва, відвантаження, оплата і тому подібне. З її допомогою менеджер відділу продаж має всю необхідну інформацію для складання замовлення, історію платежів, кредитну лінію, наявність товару на складі, очікуваний прихід з виробництва. Будь-який учасник внутрішнього ланцюга, від замовлення до оплати кінцевого продукту, має доступ до єдиної бази даних. Крім того, доступ до бази даних з певними обмеженнями може бути надано зовнішнім контрагентам, наприклад, постачальникам і споживачам.
Базою будь-якої ERP-системи зазвичай вважається система MRP (Material Requirements Planning – планування потреби в матеріалах) або, що більш точно, її сучасна версія MRP II (Manufacturing Resource Planning – планування ресурсів підприємства). Крім того, ERP-системи використовують методологію концепції «Точно в термін» (Just In Time) [3]. Сьогодні популярні та інші продукти інформаційних технологій, які є надбудовами стандартної ERP-системи, які можуть використовуватися і окремо. Як бачимо, переваг від впровадження ERP-систем досить багато. Які ж існують недоліки? Проаналізуємо досвід залучення даної системи в компанії світу, і визначимо основні недоліки.
При аналізі джерел було виявлено, що багато великих компаній США та Європи вже кілька десятків років тому перейшли на використання інформаційних систем класу ERP, а країни Азії вже поступово переходять на використання корпоративних інформаційних систем та окремих інтегрованих рішень. Велика різноманітність пропонованих інформаційних продуктів стимулює розробників сучасних ІТ-систем досить ефективно рекламувати свої продукти, що сприяє розвитку знань про сучасний ринок інформаційних систем та змушує слабко обізнаних керівників компаній все частіше звертати увагу на ERP рішення, та вважати, що дані програмні продукти здатні вирішити всі проблеми їх компаній.
Статистика показує, що більша частина спроб з впровадження інформаційних систем закінчується невдачами або великими втратами. Наприклад, керівництво компанії FoxMeyer стверджує, що помилкове впровадження ERP-системи призвело її до банкрутства. Така ж доля спіткала і компанії Dell Computer, Dow Chemical і Kellogg’s [4]. Виникає питання, чому ці впровадження в роботу цих систем викликає такі труднощі? Існує багато можливих проблем, з якими зіштовхнулися компанії: проектування системи ERP без урахування стратегії розвитку компанії, надмірний реінжиніринг бізнес-процесів і тому подібне.
Досить часто компанія, що впроваджує ERP-систему, або погоджується на реінжиніринг всіх бізнес-процесів і їх підпорядкування вимогам базової функціональності обраної системи, або наполягає на збереженні існуючої практики роботи і, власне, на кардинальній перебудові системи. Ці дві крайності поповнюють список невдач при створенні та впровадженні ERP-систем. Отже, перед тим, як впроваджувати ERP-систему, необхідно чітко усвідомлювати мету її впровадження та розуміти бізнес-процеси компанії.


Література

1. Нижник В. М., Терехов Д. С. Еволюція розвитку інформаційних систем та технологій в управління підприємствами // Вісник Хмельницького національного університету. – 2014. –Т.2. − №5. – С. 223.
2. Василів Б. В. Інформаційні системи в менеджменті. Інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення. – Рівне: НУВГП, 2013. – C. 167.
3. Складові ERP-систем [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.livebusiness.com.ua/tags/ERP/.
4. Аналитика и новости по системам автоматизации предприятия [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.erpnews.ru/.

Немає коментарів:

Дописати коментар