Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 3. СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ


І. Р. Гораш, студент
Подільський спеціальний навчально-реабілітаційний
соціально-економічний коледж
Науковий керівник – викладач економічних
дисциплін, А. В. Годованюк

СУЧАСНІ РЕАЛІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

 
Проблеми розвитку ринку праці в Україні в цілому регулярно привертають увагу, оскільки питання зайнятості населення, заробітної плати та інші проблеми розвитку ринку праці та кадрової політики знаходяться у сфері не лише суто економічних, а й соціально-політичних інтересів, широкого загалу та політиків.
За даними Державної служби зайнятості України (ДСЗУ) чисельність зайнятого населення у віці 15–70 років у 2017 р. становила 16 млн осіб.
Рівень зайнятості серед чоловіків був вище ніж серед жінок, відповідно 61,1 % та 51,4 %. Найвищий рівень зайнятості спостерігався у м. Києві, Харківській, Київській та Дніпропетровській областях, а найнижчий – у Волинській, Донецькій та Тернопільській областях [4].
Відносно новою рисою розвитку українського ринку праці протягом останнього десятиріччя є доволі значна активізація молоді у пошуках роботи. За інформацією ДСЗУ, протягом січня – серпня 2017 р. кількість вакансій, заявлених роботодавцями становила 722,7 тис од., що на 101,8 тис вакансій більше, ніж у січні – серпні 2016 р. [4].
Попит на робочу силу в Україні збільшується із зростанням національної економіки і навпаки. При цьому відносно вищими темпами зростає попит на кваліфікованих працівників [1, с. 122].
Ситуація на ринку праці повільно, але нестримно змінюється. Зовсім недавно про спеціальностях рекрутера або event-менеджера ніхто і не чув. Але час йде, і зараз саме вигідне положення на ринку праці зайняли програмісти, маркетологи і представники робітничих професій.
Рейтингами українських сайтів по працевлаштуванню складено список найбільш затребуваних професій 2018 р.: IT-фахівці, менеджери і працівники торгівлі, маркетологи і бухгалтери, HR-менеджери, медичні працівники, працівники обслуговування, аграрії, адміністративний персонал, робочі спеціальності [3].
За даними Державної служби статистики визначено 5 «топових» професій: працівники сфери авіатранспорту, фінансисти і страховики, ІТ-шники, науковці, складувальники та інші допоміжні спеціальності у сфері транспорту.
У Державній службі статистики надали інформацію про найбільш потрібні професії в Україні, а також про галузі, де українці отримують найвищу зарплату: програмні розробники, працівники сфери фармакології, наукові діячі, працівники транспортної галузі та промисловості [3].
Дослідники включили найбільш високооплачувані робочі місця. Чим вища кваліфікація, тим менший ризик, що в майбутньому вас замінять на роботі. Відтак у результаті визначено 20 найперспективніших професій наступного десятиліття: продавець, IT-фахівець, інженер з автоматизації виробництва, маркетолог, інженер комунального обслуговування, агроінженер, технолог з виробництва і переробки харчової продукції, технолог побутового обслуговування, логістик, юрист (господарське право), енергетик, ветеринар, фармаколог, фінансист, інженер звʼязку, практичний психолог, генетик, біохімік, робототехнік,  нано-інженер [5].
Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств показує, що на ефективність бізнесу впливає 3 чинники: економічні умови, конкуренція та організаційний клімат в компанії, причому робоча атмосфера майже на 1/3 визначає її фінансовий успіх [2, с. 36].
За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування, на кваліфікованих робітників з інструментом, працівників сфери торгівлі та послуг, представників найпростіших професій.
Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, вантажники, прибиральники, двірники, укладальники-пакувальники, комірники, кухонні робітники та сторожі.
Головна вимога до кадрів – робота повинна викликати інтерес і приносити задоволення, адже, успіх принесе тільки кропітка праця, терпіння і постійна робота над собою. Тоді роботу мрії не доведеться довго шукати: справжні профі потрібні скрізь і завжди.




Література

1. Балабанова Л. В. Управління персоналом: підручник Міністерство освіти і науки України, Донецький національний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського. – Київ: ЦУЛ, 2011. – 467 с.
2. Закаблук Г. О. Економічна ефективність удосконалення системи управління персоналом підприємства. Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. 2015. № 2. C. 33–41.
3. Офіційний сайт Державної служби статистики України. – URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
4. Офіційний сайт Державної служби зайнятості України. – URL: http://www.dcz.gov.ua.
5. Офіційне інтернет-представництво Національного банку України. – URL: http://www.bank.gov.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар