Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 2. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОДОЛАННЯ МОЛОДІЖНОГО БЕЗРОБІТТЯ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ


Н. В. Томусяк, студентка
Подільського  спеціального навчально-реабілітаційного
соціально-економічного коледжу
Науковий керівник – викладач вищої категорії  Герасимова Т. І.

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОДОЛАННЯ МОЛОДІЖНОГО БЕЗРОБІТТЯ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

В умовах ринкової економіки проблема зайнятості молоді постає особливо гострою тому, що майже половина безробітних у світі – це молодь і вірогідність безробіття молодих людей втричі вища, ніж для дорослого працездатного населення. Зростання молодіжного безробіття є характерною ознакою сучасного ринку праці так, як молодь формує особливий спектр ринку праці, який: з одного боку, молодий вік сприяє високій мобільності, відкритості, готовності до змін та пошуку роботи, а з іншого – молоді не вистачає відповідного досвіду, щоб бути конкурентоспроможною на ринку праці.
Безробіття серед молодого населення призводить до: поглиблення бідності та зубожіння бюджетів молодих сімей (як наслідок – збільшення розлучень, абортів, зниження народжуваності, збільшення кількості безпритульних і покинутих дітей); відтоку молодих фахівців до розвинутих країн; пошуку альтернативних форм заробітку у сфері неформальної економіки і тіньового бізнесу та підриву інтересу до освіти; посилення криміногенної ситуації в країні.
На сьогоднішній день численні соцопитування молоді, фіксують критичне сприйняття сучасного життя в Україні та скептичну налаштованість до можливості швидких та якісних змін власної долі.
Студенти нашої держави це образ майбутнього і сьогодні головними проблемами випускників нашої держави є труднощі у їх працевлаштуванні та відсутність можливостей самореалізації. Основними причинами молодіжного безробіття є: невірно обрана спеціальність, відсутність досвіду роботи та завищені вимоги молоді до майбутнього місця роботи.
У рейтингу нагальних проблем для нашої молоді, проблема працевлаштування є найбільш актуальною, адже тенденції безробіття серед молоді на українському ринку праці набули загрозливих масштабів. У 2017 році рівень безробіття молоді зріс до 30 % в тому числі, зросла і кількість безробітних серед випускників навчальних закладів. За офіційною статистикою не працевлаштованим залишається кожний десятий випускник ПТУ. Протягом січня-вересня 2018 року в Україні статус безробітного з числа молоді мали 303,0 тис осіб, що складає 36 % від загальної кількості безробітних.
Для вирішення проблеми молодіжного безробіття варто розібратися з  причинами її виникнення. Доцільно виділити наступні проблеми, що сприяють молодіжному безробіттю: екзогенні, які пов’язані із зовнішніми впливами – це світова фінансово-економічна криза і  міграційні процеси та ендогенні, які пов’язані із внутрішніми процессами – це недосконалі програми розвитку молоді; диспропорції між попитом та пропозицією на ринку праці;  невідповідність кваліфікації молодих спеціалістів вимогам роботодавців; недосконалість законодавства з питань зайнятості; та інші. Усі ці фактори спричиняють дисбаланс між попитом та пропозицією, що є основною причиною безробіття.
Сьогодні є можливості працевлаштування молоді на малих приватних підприємствах, однак, і тут існують проблеми, які заважають влаштуватись їм на роботу до приватного підприємця, а саме такі проблеми: психологічний; податковий так, як платникам єдиного податку, невигідно наймати робітника на законних підставах, а тому державі бажано б було надавати податкові пільги приватним підприємцям, зокрема платникам єдиного податку; правова незахищеність робітника і роботодавця одне від одного, як наслідок неправильної побудови трудового контракту за формою чинного законодавства.
Молодіжне безробіття має дуже суттєві негативні соціальні та економічні наслідки. Соціальні наслідки – це: посилення соціальної напруги; загострення кримінальної ситуації; зростання кількості психічних захворювань; посилення соціальної диференціації; падіння трудової активності. Економічні наслідки – це: скорочення податкових надходжень; зменшення ВВП країни; падіння життєвого рівня, втрата кваліфікації безробітними; зростання витрат на допомогу безробітним; скорочення виробництва.
Проаналізувавши проблеми  молодіжного безробіття можна запропонувати перспективи його подолання в сучасних умовах економічного розвитку держави.
Отже, загальними перспективами подолання безробіття є:
- законодавче регулювання умов найму та використання робочої сили;
- створення нових робочих місць;
- стимулювання розвитку дрібного та середнього бізнесу;
- заходи з підготовки та перепідготовки робочої сили;
- покращення інформованості населення про вакансії на ринку праці.
Запропоновані перспективи сприятимуть переходу робітників із тіньового сектора економіки в реальний, а також, певному зниженню рівня безробіття.


Література

1. Білик А., Гарна С., Гончар Л. Проблеми молодіжного безробіття та шляхи його подолання. URL: http://www.sworld.com.ua/ konfer41/4.
2. Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні: Закон України від 5 лютого 1993 р. № 2998-XII. – URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2998-12.
3. Офіційний сайт Державної служби статистики України. – URL: http://www.ukrstat.gov.ua/.

Немає коментарів:

Дописати коментар