Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 2. ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ


Н. В. Білецька, к.е.н., доцент
М. М. Задорожнюк, магістр
Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва

ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ ЕЛЕКТРОННИХ ГРОШЕЙ

Головним високоліквідним активом на будь-якому підприємстві є грошові кошти, а від ефективності управління грошовими потоками залежить успішність його діяльності. Інтенсивний розвиток інформаційно-комп’ютерних технологій призвів в області світової економіки до виникнення нового та сучасного платіжного засобу, такого, як електронні гроші, які повною мірою забезпечують вимоги нового виду торгівлі – електронної комерції. Це призвело до підвищення динамічності бізнес-процесів, розширення каналів збуту, поліпшення обслуговування клієнтів та прискорення грошових потоків за рахунок використання мережі Інтернет.
Загальний обсяг випущених електронних грошей в Україні у 2016 р. склав 27,7 млн грн, а в 2017 – 40,5 млн грн; сума електронних грошей, на яку здійснено оплату товарів, робіт, послуг, в 2016 р. сягала 1 млрд грн, а в 2017 – 2,98 млрд грн, що свідчить про значний розвиток українського ринку електронних грошей.
У зв’язку із поширенням використання електронних грошей в платіжних операціях виникає необхідність розробки дієвого інструментарію управління процесом їх використання, адже на сьогодні не існує механізму облікового відображення та контролю операцій з електронними грошима для формування якісної інформаційної бази прийняття управлінських рішень.
Окремі аспекти теоретичного, організаційного та методичного забезпечення їх бухгалтерського обліку вивчали вітчизняні вчені та дослідники, зокрема М. Д. Алексеєнко, С. І. Дерев’янко, Д. А. Дяковський, О. В. Єфремкіна, І. Б. Івасів, І. С. Кравчук, А. С. Ласукова, А. С. Морозов, О. В. Мельниченко, І. С. Несходовський, М. А. Пожидаєва, В. В. Скоробогатова, Л. Е. Смірнова, Т. О. Тарасова, І. О. Трубін, С. Шимон, якими досліджено особливості трактування сутності поняття “електронні гроші”. Питання удосконалення організаційно-методичних положень бухгалтерського обліку операцій з електронними грошима досліджували І.М. Вигівська, А.С. Крутова, О.В. Мельниченко, О.О. Нестеренко, І.С. Несходовський, І.М. Пліско, М.А. Радченко, П.О. Сахаров, С.М. Семйон, В.В. Скоробогатова, О.М. Шпирко, А.В. Янчев. При розробці рекомендацій з удосконалення внутрішнього контролю операцій з електронними грошима були вивчені праці С.В. Бардаша, Н.Г. Виговської, Г.В. Даценка, М.Д. Корінька, І.А. Левченка, В.П. Пантелеєва, М.С. Попович, Е.Ф. Югаса. Значний внесок у розвиток досліджень функціонування електронних грошей внесли зарубіжні вчені А. Пьотровска (A. Piotrowska), Б. Фрончек (B. Frączek), Т. Жєліньскі (T. Zieliński), М. Кішєль (M. Kisiel), Б. Елі, Д.А. Кочергін.
Однак, проблемні питання, які залишилися поза увагою вказаних вчених, потребують вирішення для формування комплексного підходу до бухгалтерського обліку операцій з електронними грошима, а також їх контролю в частині розробки положень системи внутрішнього контролю даного об’єкта та аудиту відповідних статей фінансової звітності (у зв’язку з різними організаційно-методичними особливостями здійснення цих видів контролю).
Отже, виявлена проблематика не узгодженості у трактуванні електронних грошей, як нового об’єкта бухгалтерського обліку, призводить до необхідності розмежування понять: “гроші”, “електронні гроші”, “цифрові гроші” та “безготівковий переказ коштів”. З метою узгодження понятійного апарату та покращення практики здійснення розрахунків електронними грошима запропоновано поняття “електронні гроші” трактувати через синтез його компонент (економічна, технічна та юридична). Так, поєднання юридичної та технічної компонент дає розуміння щодо права власності на електронні гроші;технічної та економічної – обґрунтовує специфіку форми електронних грошей як об’єкту обліку та контролю; а поєднання юридичної та економічної компонент дає змогу ідентифікувати електронні гроші як актив, ресурс, контрольований підприємством у результаті минулих подій.
Для потреб бухгалтерського обліку електронні гроші слід розуміти грошові кошти підприємства, які містяться у вигляді електронних записів на електронному пристрої (функціонують на програмній основі, на основі карток чи на основі мереж мобільного зв’язку), випущені у встановленому законодавством порядку із забезпеченням їх національною чи іноземною валютою, використовується підприємством для здійснення платіжних операцій у системах електронних грошей.
Такий підхід дозволяє врахувати природу електронних грошей під час відображення їх у бухгалтерському обліку, а також при проведені внутрішнього контролю чи зовнішнього аудиту операцій з електронними грошима.


Література

1. Костирко Р. О. Організація пооб’єктного контролю ефективності діяльності підприємств / Р. О. Костирко // Фінансовий простір. – 2016. – № 1 (21). – С. 93–99.
2. Мельниченко О. В. Формування xbrl-звітності щодо обігу електронних грошей / О. В. Мельниченко // Вісник ЖДТУ. Серія: Економічні науки. 2014. № 4(70). С. 220225.

Немає коментарів:

Дописати коментар