Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ


А. С. Коренюк, бакалавр
Харківський торговельно-економічний інститут КНТЕУ
Науковий керівник – к.е.н., доцент Буднік М. М.

шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів на підприємствах

На сьогоднішній день актуальність і значимість оборотних коштів не викликає сумнівів. Адже, досить великий вплив на економічну ефективність виробництва роблять забезпеченість оборотними коштами та ефективність їх використання на підприємстві. Для того, щоб рентабельність виробництва мала високий рівень, а підприємство нормально функціонувало, необхідно завжди ефективно використовувати оборотні кошти.
Метою цієї роботи є виявлення та запропонування певних шляхів щодо підвищення використання оборотних коштів на підприємствах.
Дослідженню економічної сутності та формуванню оборотних коштів присвячені праці багатьох зарубіжних та вітчизняних науковців, зокрема, І. А. Бланку, А. М. Кінгу, Дж. Ван Хорну, А. Сміту, Й. Шумпетеру, В. М. Радіоновій, Є. О. Терещенко, В. В. Бочарову, А. М. Павліковському та ін..
Ефективне використання оборотних коштів супроводжується стійким станом фінансових ресурсів та високими результатами діяльності підприємства при найменших  його витратах [1, с. 288].
Для підвищення ефективності оборотних коштів, безпосередньо, необхідно вимагати, як можна більшого сприятливого співвідношення об'єму реалізації продукції та залишку оборотних коштів.
Значний вплив на ефективність та результативність роботи підприємства дає організація оборотних коштів. Тому, для вирішення проблем їх управління, слід розглянути основні шляхи підвищення їх ефективності:
1. Забезпечення безперебійності виробничого процесу. Для досягнення такого результату, необхідно покращувати прямі поставки матеріалів і сировини, а обсяги закупок та складських запасів – оптимізувати. Також, шляхом прискорення обороту виробничих запасів зменшувати фінансовий цикл, а шляхом зменшення частки дебіторської заборгованості, зменшувати, безпосередньо, дебіторську заборгованість.
2. Прискорення оборотності оборотних коштів може відбуватися на всіх стадіях кругообігу. Наприклад, на стадії формування запасів необхідно ліквідувати наднормативні матеріальні запаси або удосконалювати постачання, шляхом вибору оптимальних постачальників, налагодженої роботи транспорту.
На стадії виробництва необхідно підвищувати ефективність праці; впроваджувати нові технології. Адже, це призведе до скорочення виробничого циклу без зниження якості продукції, яку виробляють.
На стадії обігу необхідно ефективно управляти дебіторською заборгованістю; раціонально організовувати збут; своєчасно оформлювати документацію та прискорювати її рух.
1. Скорочення тривалості виробничого циклу. Якщо швидше буде відбуватися виробничий процес (тобто, меншою буде тривалість виробничого циклу), який виступає одним з елементів кругообігу грошових коштів, то оборотність їх буде більша.
2. Скорочення часу перебування оборотних коштів в незавершеному виробництві. Для досягнення цього способу необхідно поліпшувати використання основних фондів; удосконалювати організацію виробництва; поліпшувати вживану технологію і техніку.
3. Зменшення залишків готової продукції на складах. Це досягається за рахунок поліпшення їх нормування, кращої організації оперативного планування і дотримання календарних графіків – замовленням і договорам, зміцнення технологічної дисципліни, зменшення випуску попутної продукції і зменшення дефектів, браку і обсягу робіт по їх усуненню, механізації операцій.
4. Збільшення випуску продукції. Цей спосіб досягається шляхом комплексного використання сировини, палива, максимального використання відходів для отримання побічної продукції, що так само зменшує потребу в первинних ресурсах.
Зазвичай під раціональним управлінням оборотними коштами розуміють тільки їх зменшення. Але слід пам’ятати, що їх нестача може мати такі ж негативні наслідки, як і надлишок. Такі проблеми, як додаткові витрати на збереження надлишків запасів, фізичне старіння і псування запасів через тривалий термін зберігання, зменшення реальної вартості активів через інфляцію, ризик неплатоспроможності дебіторів, пов’язані з надмірною величиною оборотних коштів. Збої в постачанні, збільшення тривалості виробничого циклу, зниження обсягів продажів через недостатні запаси готової продукції, додаткові витрати на фінансування – все це може викликати брак оборотних коштів. Тому, як наслідок, управління оборотними коштами передбачає не тільки зниження їх величини, але і оптимізацію, виходячи з потреби підприємства [2, с. 33].
Отже, можна зробити висновок, що ефективне використання оборотних коштів в сучасних умовах господарювання має велике економічне значення для підприємств. Запропоновані шляхи підвищення ефективності використання оборотних коштів призведуть до безперебійності виробничого процесу та стійких фінансових результатів.


Література

1. Іванілов О. С. Економіка підприємства: підручник / О. С. Іванілов – К.: Центр учбової літератури, 2009. – 728 с.
2. Несвіт В. І. Ефективне використання оборотних коштів на підприємстві / В. І. Несвіт // Схід. – 2007. – № 1 (79). – С. 30-35.

Немає коментарів:

Дописати коментар