Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ОБЛІК ДОХОДІВ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ З НАДАННЯ КОНСАЛТИНГОВИХ ПОСЛУГ


О. Є. Бурилкіна, магістр
Київський національний торговельно-економічний університет
Науковий керівник – к.е.н., доцент Уманців Г. В.

ОБЛІК ДОХОДІВ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ З НАДАННЯ КОНСАЛТИНГОВИХ ПОСЛУГ

Для кожного суб’єкта господарювання важливим завданням є отримати максимум економічної вигоди, розширити способи отримання доходу. Тому категорія доходів у ринковій системі господарювання займає визначальне місце. Основою для самофінансування підприємства, отримання чистого прибутку та виконання усіх зобов’язань перед бюджетом є саме отримання доходу. Ефективність діяльності підприємства та раціональність прийняття рішень апаратом управління залежить від контролю доходів та якості бухгалтерського обліку згідно стандартам.
Значну увагу дослідженню проблем обліку доходів за національними та міжнародними стандартами приділили у своїх працях такі вчені, як Ю. А. Верига [1], Н. О. Лоханова [2], С. Ф. Голов [3], Л. В. Нападовська [4] та ін.. Варто зазначити, що деякі аспекти економічного змісту, методики обліку, класифікації доходів сьогодні потребують подальшого дослідження в контексті глобалізації та прийняття нового Міжнародного стандарту фінансової звітності (IFRS) 15 «Дохід від договорів з клієнтами».
Питання «коли визнати дохід» належить до однієї з найбільш суперечливих тем у сучасному бухгалтерському обліку. Звичайно, не кожен суб’єкт господарювання має проблеми з визнанням доходів, особливо якщо його бізнес-модель є відносно простою. Коли бізнес розвивається, а конкуренти пропонують нові продукти та види послуг, то правильно визнавати доходи може бути все важче. Такі компанії можуть зіткнутися зі складнощами застосування нових правил. Найбільші зміни в обліку виникнуть в аспектах, які не дуже точно визначені МСБО (IAS) 18 «Дохід» та іншими відповідними стандартами.
 Основний принцип МСФЗ 15 полягає в тому, що підприємство визнаватиме дохід від реалізації, щоб відобразити передачу товарів або послуг, визначених як сума, на яку, як очікує підприємство, воно отримає право в обмін на такі товари або послуги [5]. Щоб застосувати цей принцип та відповідати МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами» взагалі, потрібно дотримуватися п’ятиступінчастої моделі.

Рис. 1. П’ятиступінчаста модель аналізу договорів для визнання доходу за МСФЗ 15
Джерело: складено автором за МСФЗ (IFRS) 15 [6]

В національному бухгалтерському обліку для відображення доходів підприємства та розкриття їх у фінансовій звітності застосовують П(С)БО 15 «Дохід» [7]. Порівнявши положення цих стандартів, можна зробити висновок, що структура МСФЗ 15 є значно ширшою, ніж П(С)БО 15 та існують відмінності у змісті даних положень. Згідно П(С)БО, так МСФЗ «Дохід від договорів з клієнтами» спільним є те, що дохід має оцінюватись за справедливою вартістю.
МСФЗ 15 вводить нові рекомендації щодо обліку всіх витрат за договором, розрізняючи на: додаткові витрати, понесені на отримання договору, і витрати на виконання договору. З урахуванням певних критеріїв ці договірні витрати повинні бути капіталізовані, амортизовані та оцінені для зменшення корисності відповідно до МСФЗ 15, тоді як всі інші види витрат повинні бути визнані витратами у відповідності з їх понесенням. Активи, визнані для договірних витрат, є новою категорією активів та представлені окремо від договірних активів та договірних зобов’язань, що виникають при визнанні доходу. Це може призвести до зміни практики для багатьох суб’єктів.
Отже, ключовим нововведенням в МСФЗ 15 «Дохід від договорів з клієнтами» є створення моделі для зобов’язань з виконання умов договорів, акцент на контролі та рекомендації з розподілу зобов’язань за договорами та іншим питанням. Із вищезазначеного вбачаємо, що МСФЗ містить більш точні положення. Причиною є те, що міжнародні стандарти узагальнюють накопичений досвід різних країн, активно впливають на розвиток національної системи бухгалтерського обліку. У свою чергу, зміст національних положень свідчить про необхідність їх постійного розвитку та удосконалення відповідно до тих тенденцій, що відбуваються в економіці країни.


Література

1. Верига Ю. А. Види та облік фінансових резервів торгівельного підприємства [Електронний ресурс] / Ю. А. Верига // Науковий вісник Національної академії статистики, обліку та аудиту. – 2015. – № 3. – С. 75–79. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvhastat_2015_3_12.
2. Лоханова Н. О. Проблемні питання обліку фінансових інструментів відповідно до вимог П(С)БО і МСФЗ [Електронний ресурс] / Н. О. Лоханова // Науковий вісник Херсонського державного університету. Сер. : Економічні науки. – 2014. – Вип. 6(5). – С. 163–167. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvkhdu_en_2014_6(5)__43.
3. Голов С. Ф. Вдосконалення бухгалтерського обліку і фінансової звітності в Україні в контексті євроінтеграції [Електронний ресурс] / С. Голов // Бухгалтерський облік і аудит. – 2014. – № 1. – С. 3–17. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boau_2014_1_2.
4. Нападовська Л. В. Концептуальні основи стратегічного управлінського обліку доходів [Електронний ресурс] / Л. В. Нападовська, Д. В. Карпенко // Вісник Львівської комерційної академії. Серія : Економічна. – 2014. – Вип. 44. – С. 56–60. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vlca_ekon_2014_44_13.
5. Храпова О. МСФО 15 «Виручка по договорах з покупцями»: єдина модель визнання й новий посібник із застосування / О. Храпова // Вісник МСФЗ. Світовий досвід. Українська практика. – 2015. – № 11. – Режим доступу: http://msfz.ligazakon.ua/ua/magazine_article/fz000636.

Немає коментарів:

Дописати коментар