Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ВПЛИВ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА НА ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ


Н.М. Богацька
Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

ВПЛИВ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВА НА ПІДВИЩЕННЯ ЙОГО КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

У сучасних умовах процес реструктуризації стає об’єктивною необхідністю, що забезпечує конкурентоспроможність підприємства і його виживання. Гальмування і спроба обійтися без серйозних змін призвели до зникнення кожної четвертої компанії із списку  провідних корпорацій світу. За останнє десятиріччя практично ні одна провідна корпорація світу не змогла уникнути ризикованої та болісної процедури радикального реструктурування.

Ефективна робота будь-якого підприємства неможлива без проведення трансформаційних змін. Це є свідченням актуальності та необхідності дослідження проблематики реструктуризації підприємств.
Дослідженням проблеми реструктуризації підприємств та їх конкурентоспроможності займалися відомі економісти: Є. В. Андрієвська, М. І. Кирчата, Н. Г. Комар, О. В. Митяй, О. Л. Рудковська, О. Вятрович та інші. Разом з тим, у вчених і практиків немає єдиного підходу до механізму проведення її на підприємстві.
Перехід економіки на інноваційний шлях розвитку вимагає радикальних змін на підприємствах, з метою забезпечення конкурентоспроможності на світових ринках в умовах глобалізації економіки. До радикальних змін відносяться саме процеси реструктуризації, що відбуваються у рамках стратегічного планування. В якості основної проблеми реструктуризації суб’єктів господарювання слід виділити значне зниження їх стійкості в процесі радикальних перетворень. У зв’язку з цим, необхідно проаналізувати механізм управління реструктуризацією, що забезпечить збереження стійкості в період розвитку підприємства [1, с. 76].
З метою підвищення ефективності роботи, конкурентоспроможності та збільшення прибутковості підприємства необхідно проводити реструктуризацію не лише неспроможних, а й нормально працюючих підприємств. Реструктуризація нормально функціонуючого бізнесу носить профілактичний характер попередження можливих криз, спрямована на збереження існуючих розмірів або збільшення прибутків. У разі реструктуризації неспроможних підприємств переважають цілі середньострокового характеру – відновлення платоспроможності, перетворення на нормально працююче підприємство або його ліквідація. Реструктуризація найчастіше виявляється не лише ефективним, але і єдиним способом уникнути банкрутства та ліквідації [2, с. 260].
Ефективність реструктуризації забезпечується заходами, які покладені в основу плану реструктуризації і спрямовані на вдосконалення організації та управління виробничо-господарською діяльністю, поліпшення фінансового стану підприємства. У плані слід відбити переваги обраних організаційних форм і методів реструктуризації.

Реструктуризація є найбільш комплексною і глибокою формою перетворення і включає комбінацію перетворень у формі модернізації, реінжинірингу, реорганізації. Тобто, у рамках проведення процесу реструктуризації підприємства вирішуються завдання щодо:
-     оптимізації виробничої структури та модернізації виробничо-технологічної бази підприємства;
-     зміни структури управління підприємством, що сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів;

-     створення нової, більш ефективної системи взаємовідносин підприємства із зовнішнім середовищем;
-     підвищення фінансової стійкості підприємства та інші [3].
Реінжиніринг являє собою фундаментальне переосмислення і радикальне перепроектування підприємства і його найважливіших бізнес-процесів для досягнення істотних поліпшень у таких ключових для сучасного бізнесу показниках результативності, як витрати, якість, рівень обслуговування і оперативність.
Проведення реструктуризації може охоплювати взаємопов’язану систему, що впливає на конкурентоспроможність. Вона складається з: організаційно-структурної політики; постачальницько-збутової політики; інноваційної політики; цінової політики; фінансової політики; інвестиційної політики; кадрової політики [4].
Розглянувши наукову проблему відносно реструктуризації підприємств, доходимо висновку, що єдиного шляху реструктуризації не існує. Тільки комплексний, системний підхід до проведення процесу реструктуризації дозволить прискорити підвищення конкурентоспроможності продукції, покращити інвестиційну привабливість підприємств і на цій основі, поряд з іншими заходами, підвищити ефективність функціонування економіки, її життєдіяльність та конкурентоздатність.


Література

1. Кирчата І. М. Розвиток конкурентного потенціалу як основа забезпечення конкурентоспроможності в ході реструктуризації підприємства / І. М. Кирчата // Науковий вісник Херсонського державного університету. Економічні науки. – 2016. – Вип. 14. – Ч. 2. – С. 75–78.
2. Комар Н. Г. Концепція побудови механізму реструктуризації підприємства / Н. Г. Комар // Бізнес Інформ. – 2014. – № 10. – С. 260–266.
3. Богацька Н. М., Галюк О. В. Фінансовий стан підприємства та шляхи його покращення в бізнес-процесах підприємства. Молодий вчений. 2013. – № 2. – С. 12–16.
4. Богацька Н. М., Дуржинська А. Ю. Критерії ефективності діяльності підприємства // Вінницький торговельно-економічний інститут. – 2010.
 


Немає коментарів:

Дописати коментар