Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ТЕОРЕТИЧІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВИХ РОЗРАХУНКІВ ТА ПЛАТЕЖІВ У СИСТЕМІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Денисюк О. М., д.е.н., професор
Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва
Д. М. Паськевич, магістр
Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва

ТЕОРЕТИЧІ АСПЕКТИ ПОДАТКОВИХ РОЗРАХУНКІВ ТА ПЛАТЕЖІВ У СИСТЕМІ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

Підвищення інформативної місткості управлінських даних i сприяння комплексності сценаріїв реалізації облікових завдань супроводжуються розвитком організації бухгалтерського обліку, що – в повній мірі – відноситься й до обліку податкових розрахунків і платежів. Однією з основних цілей економічної та облікової політики будь-якого підприємства є мінімізація витрат, у тому числі пов’язаних зі сплатою податків – як безпосередньо сум податків, так і непрямих витрат (ведення документації, заповнення та подання декларацій тощо).

Внаслідок своєї недосконалості податкова система орієнтує на пошук нових рішень щодо податкових реформ і спонукає до податкового планування з метою зменшення податкового навантаження на мікроекономічному рівні зі встановленням оптимальних розмірів податкових платежів, що сприяє зниженню податкового навантаження та відповідно розвитку підприємств у нестійких економічних умовах. Проведені дослідження показали, що податкова система в Україні відрізняється ускладненим адмініструванням, що обґрунтовується шкалою «Paying Taxes» (107 місце з 189 країн) рейтингу «Doing Business» Світового банку. За даними системного звіту, Рада бізнес-омбудсмена, починаючи з травня 2015 р., отримала 585 скарг від компаній і організацій на роботу державних органів, а також ініціювала розслідування за 342 зверненнями, з яких 43 % надійшло щодо роботи органів Державної фіскальної служби, яким висловлюють довіру лише 17 % громадян.
На теперішній час низка господарських та соціально-правових чинників впливу на функціонування вітчизняних суб’єктів суттєво впливає на удосконалення бухгалтерського обліку податкових розрахунків і платежів, організації податкового планування як умов ефективного розвитку підприємств. Така ситуація пояснюється якісними параметрами податкової оптимізації, організація якої здійснюється для підвищення ефективності діяльності та виявлення внутрішніх резервів, що забезпечують сталий розвиток підприємства без залучення інших джерел фінансування через керівний вплив на фінансові результати. Ці заходи мають тактичний характер, націлені на миттєвий результат, що спонукає до постійного їх моніторингу та своєчасного регулювання відповідно до потреб системного запровадження податкової оптимізації.
Облікова інтерпретація отриманого підприємством фінансового результату характеризується суб’єктивною ознакою, яка обумовлює загальний характер розрахунку його суми залежно від моменту облікового відображення подій та явищ, керуючись тим методом оцінки витрат, який закріплено в обліковій політиці суб’єкта господарювання. Таким чином, якщо доходи підприємства є безумовними та повністю обґрунтованими і представляють суму виручки, то витрати – це результат застосування методики бухгалтерського обліку, а отже, професійних компетенцій фахівця, що певним чином нівелює їх достовірний характер.
Формування теоретико-методологічної бази, організаційного та методичного інструментарію бухгалтерського обліку податкових розрахунків і платежів для легальної мінімізації податкового навантаження є актуальним науковим завданням, що зумовило вибір публікації, визначення мети та завдань дослідження.
Аналіз сучасних вітчизняних і зарубіжних наукових робіт дозволив зробити висновок про багатогранність досліджень у розрізі організації системи оподаткування, оптимізації податкових розрахунків і зниження податкового навантаження на мікроекономічному рівні. Бухгалтерський аспект податкових розрахунків і платежів, їх організацію, методику та шляхи удосконалення розглядали різні науковці, зокрема, Т. В. Адашкевич, Л. І. Бабій, М. М. Бенько, М. І. Бондар, Т. В. Бочуля, М. Т. Білуха, I. A. Волкова, Е. С. Гейер, А. П. Грінько, A. M. Демянова, В. М. Жук, Т. І. Єфіменко, І. В. Жиглей, Л. О. Кадуріна, І. Р. Коновалова, Ю. А. Кузьмінський, С. О. Левицька, Н. В. Малигіна, Т. Г. Осадчук, О. В. Рура, Н. А. Рязанова, В. В. Сопко, О. М. Чабанюк та інші вчені.
Науковці заклали теоретико-методологічну основу для активізації податкових реформ, пропозицій і рекомендацій щодо теорії та методології бухгалтерського обліку податкових розрахунків і платежів.
Однак, актуальною залишається потреба в систематизації наукових розробок щодо формування податкової політики як на макро- так і на мікрорівнях, узагальнення результативної практики податкових реформ в Україні; впровадження базових положень і регуляторів щодо бухгалтерського обліку податкових розрахунків; розроблення рекомендацій для удосконалення організації обліку розрахункових платежів з податків на прибуток та додану вартість; впровадження організаційно-методичного базису узгодження фінансової та податкової звітності.

За таких умов набуває особливої актуальності необхідність удосконалення теоретико-методичних засад облікового забезпечення податкових розрахунків та звітності, що поєднано із потребою організації на підприємствах податкового планування.


Література

1. Податкова система: навч. посіб. / за заг. ред. В. Андрущенка. – К.: Центр навч. л-ри, 2015. – 416 с.
2. Серебрянський Д. М., Смірнова О. М., Стадник М. В. Вплив структури фіскального відомства на організацію податкового контролю: зарубіжний досвід. Ірпінь: НДІ фін. права, 2014. – 56 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар