Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВИХ МЕТОДІВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ


Н. Н. Британська, старший викладач, доцент
Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва
Мазур В. О., магістр
Вінницький інститут конструювання одягу і підприємництва

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПОДАТКОВИХ МЕТОДІВ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ

Державне регулювання відіграє важливу роль у розвитку вітчизняної економіки. На жаль, українська економіка й досі більше наближена до економіки перехідного типу, ніж до ринкової. Тривале функціонування більшості існуючих підприємств в умовах командної економіки значно гальмує перехід до сучасних стандартів як у виробничих технологіях, так і в управлінні підприємствами. Це спонукає до широкого застосування методів державного регулювання економіки країни.

Незважаючи на те, що податкові методи справляють опосередкований вплив на економіку країни, вони є найбільш популярними серед економічних методів державного регулювання. Це пояснюється різноманіттям існуючих податкових методів, що надає можливість як стимулювати економічне зростання, так і застосовувати стримуючі інструменти, коли потрібно загальмувати темпи зростання інфляції. При цьому, широкий спектр податкових методів зумовлює необхідність правильного застосування кожного із цих методів.
Між податковими методами існує суперечність, яка полягає в тому, що, застосовуючи методи фіскальної спрямованості, уряд зменшує дефіцит державного бюджету, але гальмує економічний розвиток, і навпаки, стимулюючі методи позитивно впливають на зростання економіки, але призводять до збільшення дефіциту державного бюджету. Тому, застосування податкових методів вимагає усвідомлення можливих наслідків порушення балансу між фіскальною та стимулюючою функціями податків.
У науковій літературі багато уваги приділено податковому регулюванню, податковій політиці, податковому механізму, податковим інструментам. При цьому праць, у яких висвітлено податкові методи, недостатньо. Ці методи розкрито досить однобоко, поверхнево, без відображення їх сутності та технології використання. Наукове підґрунтя цього дослідження становлять здобутки таких науковців, як: В. Гланц, Т. Желюк, Ю. Забаренко, Н. Зарипова, М. Зінченко, Ю. Іванов, Т. Калінеску, Т. Косова, А. Крисоватий, Н. Кузьминчук, Г. Кучерова, Г. Івах, В. Кміть, О. Кондюх, О. Мельниченко, О. Мягкова, В. Пилипів, В. Подлєсна, О. Покатаєва, А. Свищук, А. Соколовська, І. Стеблянко, Л. Тарангул, О. Тімарцев та ін..
Але в більшості наукових праць або лише наведено перелік існуючих податкових методів, або подано їх дуже стислу характеристику, що спонукає до більш ґрунтовного вивчення цієї проблеми.


Література

1. Кучерова Г. Ю. Стратегія формування свідомого оподаткування як фактор сталого розвитку національної економіки : монографія / Г. Ю. Кучерова. – Запоріжжя : КПУ, 2016. – 416 с.
2. Свищук А. Теоретичні засади податкового регулювання економіки / А. Свищук // Вісник КНТЕУ. – 2013. – № 5. – С. 57-67.

Немає коментарів:

Дописати коментар