Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. АВТОРЕГРЕСІЙНІ МОДЕЛІ ПРОГНОЗУВАННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНУ


М. М. Нахаєва, аспірант
Дрогобицький державний педагогічний університет ім. І. Франка

АВТОРЕГРЕСІЙНІ МОДЕЛІ ПРОГНОЗУВАННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ В УКРАЇНУ

На жаль позитивні тенденції щодо значного зростання обсягів інвестування у світі, не є характерними для української економки. Починаючи із 2014 р. в Україні навпаки спостерігається різке скорочення обсягу прямих іноземних інвестицій. Слід відзначити, що в Україні останнім часом зроблено спроби покращити інвестиційний клімат шляхом дерегуляції та лібералізації. Проте, незважаючи на те, що у 2014 р. Україні вдалося покращити свої позиції на 16 пунктів у рейтингу Doing Business, але, попри очікування багатьох експертів, додаткові кошти від іноземних інвесторів так і не надійшли [4, c. 74].
Для отримання прогнозів ПІІ в економіку України нами було використано моделі авторегресивного інтегрованого ковзного середнього (ARIMA), які дуже часто використовують для прогнозування інвестиційних процесів у різних країнах світу. Важливе місце в економічних дослідженнях відводиться моделям стаціонарних часових рядів. Це пояснюється тим, що за допомогою певних перетворень (взяття різниці, виділення тренда і ін.) багато часових рядів можуть бути трансформовані до стаціонарного виду, крім того, отримані залишки часто містять статистичні залежності, які можна описати за допомогою цих моделей.
Використовуючи інструментарій Time series/Forecasting пакету Statistica було побудовано низку ARIMA моделей, а саме ARIMA(1,0,0), ARIMA(2,0,0) та  ARIMA (1,0,1), адекватність яких підтверджувалось пакетом Statistica. Для вибору найбільш адекватної моделі із отриманих ARIMA моделей було використано cредньоквадратичну похибку (Mean Squared Error, MSE), суму квадратів похибок (Sum Squared Error, SSE), інформаційний критерій Акаіке (AIC) та Байєсівський інформаційний критерій або критерій Шварца (BIC).


На рис. 1 подано фактичні та прогнозні значення ПІІ в Україну на 2018 та 2019 роки для прогнозів на основі ARIMA (2,0,0), ARIMA (1,0,0) та ARIMA (1,0,1). Модель ARIMA (2,0,0) у нашому випадку матиме вигляд
,
і найменші значення похибок MSE, AIC та BIC, а, отже, найбільш вдало апроксимує часовий ряд ПІІ в Україну за аналізований період і була вибрана нами для може бути використана для короткострокового прогнозування.

Рис. 1. Прогноз ПІІ в Україну на 2018, 2019 роки (розроблено автором)

Отримані у статті результати прогнозування ПІІ співпадають із прогнозами багатьох інвестиційних компаній та Національного банку України. Так, інвестиційна компанія Dragon Capital прогнозує збереження обсягу прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну в 2018 р. на рівні 2 млрд. доларів, при цьому агросектор є найбільш інвестиційно привабливою галуззю. Цієї суми для такої країни, як Україна надто мало. Для прикладу, таку ж суму прямих іноземних інвестицій за останній рік залучила Грузія. При цьому населення України у 10 разів більше за населення Грузії. Якби Україна була так само привабливою для інвесторів, як і Грузія, то могла б отримати до 20 млрд. доларів інвестицій за рік. А це більше, ніж уся програма фінансування, запропонована Києву МВФ. На думку багатьох експертів Україні потрібно як мінімум залучати 5 млрд. доларів на рік.
Таким чином, отримані статистичні характеристики параметрів моделі ARIMA (2,0,0) прогнозування прямих іноземних інвестицій в Україну на основі методології авторегресивного інтегрованого ковзного середнього доводять її адекватність та придатність до формування короткострокових прогнозів. Результати прогнозу ПІІ в Україну, які було отримано на основі запропонованої моделі, фактично співпадають із прогнозами Національного банку України та цілої низки інвестиційних компаній та дають можливість розробляти інвестиційну стратегію, визначити пріоритетні напрямки в інвестиційній сфері і передбачити методи їх реалізації на макрорівні.
Незважаючи на прийняті урядом низку заходів, спрямованих на дерегулювання економіки  інвестори побоюються вкладати гроші в Україну через високий рівень корупції, повільне впровадження реформ та нестабільну економіку. Цілком зрозуміло, що без кардинального покращення бізнес-клімату та інвестиційної привабливості очікувати приросту інвестицій чи швидкого розвитку економіки в Україні не варто.


Література

1. Al-Abdulrazag, B. Causal Relationship between Foreign Direct Investment and Savings in Jordan: An Error Correction Model / Al-Abdulrazag, B., Bataineh, T. M. / International Management Review. – 3 (4). – 2007. – pp. 12–18.
2. Perera P. Modeling and Forecasting Foreign Direct Investment (FDI) into SAARC for the Period of 2013-2037 with ARIMA // Prasanna Perera / International Journal of Business and Social Science. Vol. 6. No. 2. February 2015. pp. 264272.
3. Kala K. Forecasting Foreign Direct Investment Inflows into India Using ARIMA Model / Dr. K. Nithya Kala & Aruna P. Remesh / International Journal of Research. Vol. 5, Iss. 4. February, 2018. pp. 15641570.
4. Кишакевич Б. Ю. Методи оцінювання інвестиційної привабливості регіонів // Кишакевич Б. Ю., Нахаєва М. М. / Збірник наукових праць Економічний простір”. – Дніпропетровськ: ПДАБА України. – 2017. – Вип. № 128. – С. 71–80.

Немає коментарів:

Дописати коментар