Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ


О. О. Міщанюк, бакалавр
факультету фінансів та банківської справи
Київський національний торговельно-економічний університет
Науковий керівник – к.е.н., доцент
кафедри економіки і фінансів підприємства Ганущак Т. В.

ФІНАНСОВЕ ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

В умовах конкуренції між підприємствами, фінансове планування відіграє важливу роль на підприємстві, а саме: в гарантуванні фінансової стабільності, так як воно пов’язане з ресурсним чинником – розміщенням, формуванням і використанням фінансових ресурсів та організацією їх руху, отримання прибутку від вкладеного у господарську діяльність капіталу. Саме завдяки здійсненню процесу фінансового планування економічно обґрунтовується потреба підприємства у капіталі, створюються передумови фінансової стабільності підприємства. Підприємствам потрібно правильно та доцільно керувати активами і джерелами їх утворення. Досвід іноземних промислових компаній свідчить, що в умовах сучасного ринку з жорсткою конкуренцією, планування фінансової діяльності підприємства та визначення фінансових цілей є найважливішими умовами їх виживання, економічного зростання, процвітання та розширення.
У теоретичному аспекті фінансове планування розглядають як невідємну частину загального планування діяльності підприємства. Воно здатне наскрізно впливати на роботу підприємства в цілому через вибір об’єктів фінансування, направлення грошових коштів і сприяння раціональному використанню трудових, матеріальних і грошових ресурсів. Зазначимо, що саме визначення фінансового планування трактується вченими по-різному. Немає чіткого визначення понять «фінансове планування», «фінансовий план підприємства», змісту фінансових планів залежно від організаційно-правової форми та розміру підприємства [1, с. 53].
Тому, на нашу думку, фінансове планування – це сукупність дій, які здійснюються з метою складання фінансових планів, визначення обсягів фінансових ресурсів за джерелами їх формування та напрямами цільового використання відповідно до виробничих та маркетингових цілей підприємства.
Предметом фінансового планування на підприємстві є його ресурси. Під час планування встановлюються їхня необхідність, оптимальна кількість, режим споживання, засоби поповнення і тому подібне. Фінансове планування представляє всі напрямки підприємства у відповідних фінансових показниках, що застосовуються керівництвом для ефективного управління підприємством. Функція планування в системі управління підприємством є однією з головних, оскільки вона визначає кінцеві результати виробничо-збутової, економічної, фінансової й інвестиційної діяльності. У процесі планування визначаються основні напрямки розвитку підприємства. На основі маркетингових досліджень підприємство визначає види й обсяги продукції, що планує випускати, потребу в ресурсах та ефективність їх використання [2, с. 105].
Фінансове планування забезпечує підприємству основу для прийняття оптимальних управлінських рішень, знижує ризик та сприяє пошуку найбільш придатних напрямів дій. Саме завдяки цьому, підприємства мають перевагу над тими організаціями, в яких фінансовому плануванню не приділяють значної уваги. Також, планування фінансової діяльності дозволяє ефективніше організувати свою виробничо-господарську та фінансово-економічну діяльність, виявити проблеми, що існують на підприємстві, і визначити та здійснити необхідні заходи для їх вирішення у майбутньому [3, с. 63].
Головною місією фінансового планування є виявлення потреби підприємства у фінансових ресурсах, в такому об’ємі, який буде забезпечувати нормальну діяльність на ряду з виконанням зобов’язань перед своїми кредиторами, такими як, банки, бюджет тощо. Також, фінансове планування слугує унеможливленню понаднормативних та понадпланових витрат фінансових ресурсів, як за окремими підрозділам, так і на підприємстві в цілому [4, с. 211]. Фінансове планування об’єднує структурні підрозділи підприємства загальною метою і, таким чином, надає всім процесам вектор спрямування зусиль, який дозволяє з максимальною ефективністю використовувати наявні ресурси.
Отож, можна з впевненістю казати, що ефективна та налагоджена робота підприємства значною мірою залежить від забезпеченості необхідними ресурсами та доцільності їх використання, а це можливо лише за умови вдалого фінансового планування. Для того, щоб покращити процес фінансового планування на підприємстві, потрібно використовувати економіко-математичні методи, впроваджувати автоматизовані системи управління фінансовим плануванням. Також, підприємствам слід здійснювати моніторинг за розвитком товарних і фінансових ринків, станом трудових і матеріальних ресурсів, відносинами з контрагентами під час розроблення фінансових планів. На нашу думку, фінансове планування потрібно проводити на основі аналізу реалізованої продукції фірмою в минулому періоді з урахуванням зовнішніх і внутрішніх факторів, які впливатимуть на подальший вибір управлінського рішення.


Література

1. Василенко Л. П. Фінанси підприємства у схемах і таблицях. – К.: Дакор, 2015. – 344 с.
2. Азаренкова Г. М., Журавель Т. М., Михайленко Р. М. Фінанси підприємств. Навч. посіб. для самост. вивчення дисципліни. – 2-ге вид., випр. і доп. – К.: Знання-Прес, 2013. – 287 с.
3. Фінансова діяльність підприємства: Підручник / Бандурка О. М., Коробов М. Л., Орлов П. І., Петрова К. Л. – 2-ге вид., перероб.і доп. – К.: Либідь, 2014. – 384 с.
4. Стасюк Г. А. Фінанси підприємств: навч. посібник. – К.: Кондор, 2013. – 480 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар