Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ФАКТОРИНГ ЯК МЕТОД УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ


Д. О. Петрик, бакалавр
Київський національний торговельно – економічний університет
Науковий керівник – к.е.н., доцент Уманців Г. В.

ФАКТОРИНГ ЯК МЕТОД УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ

Більшість сучасних вітчизняних підприємств знаходяться у стані кризи. Причиною погіршення їх фінансового стану є низький рівень платоспроможності чи необдумане використання оборотних коштів для цілей поточної діяльності. Серед чинників погіршення фінансового стану є  високий рівень невиправданої дебіторської заборгованості. Зменшити ризики непогашення дебіторської заборгованості можливо за допомогою факторингових операцій.
Факторинг – це фінансова операція, за якої одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який, передбачений договором, спосіб), а клієнт відпускає або зобов’язується відпустити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника) [1].
Учасниками факторингових операцій виступають: фактор-банк  або інша фізична або юридична особа, яка має право на здійснення факторингових операцій; клієнт – постачальник – особа, що отримує факторингову послугу; боржник (покупець) – підприємство, яке купує товар чи отримує послугу на умовах кредиту.
Факторингові операції не проводяться з: підприємствами, що має багато дебіторів з малими сумами заборгованості; будівлями, що  працюють з субпідрядниками; підприємствами, що  уклало довгострокові угоди на умовах авансових платежів. Банки надають факторинг не на всі види дебіторської заборгованості, а тільки на ті, де є малі ризики її непогашення, існують  певні зв’язки з клієнтами-боржниками.
Переваги факторингу для вітчизняних підприємців:  банки повертають 75-90 % від суми, на яку представлені документи, що підтверджують відвантаження товару; покриття ризиків, що пов’язані з відстрочкою платежу; контроль платіжної дисципліни; відсутність застави; збільшення обсягів реалізації [2].
Постачальник,  здійснивши поставку готової продукції дебітору, подає банку підтверджуючі документи здійснення такої операції та документи на  відступлення дебіторської заборгованості. Банк в свою чергу перераховує частину суми поставки. Після оплати заборгованості покупцем, фактор перераховує різницю між сумою поставки та виданим авансом.
Заборгованість боржника до моменту отримання фінансування від фактора, слід відображати в дебеті субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» в кореспонденції із субрахунком 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями» [3]. У подальшому на суму отриманих коштів субрахунок 377 кредитується. На дату відвантаження виникають податкові зобов’язання з ПДВ на загальних підставах (табл. 1).
Таблиця 1
Відображення операцій факторингу в обліку клієнта
Зміст господарської операції
Дт
Кт
1
Відвантажено товар підприємству
361
702
2
Нараховано зобов’язання з ПДВ
702
641
3
Відображено собівартість реалізованого товару
902
281
4
Продано права вимоги боргу за договором факторингу, без ПДВ
377
69
5
Списано заборгованість
949
361
6
Отримано компенсацію від фактора
69/311
712/377
7
Нараховано та сплачено послуги фактора
952 /377
377/311

Фактор відображає облік факторингових операцій на рахунку 352 «Інші поточні фінансові інвестиції» у кореспонденції з рахунком 685. У разі невиконання зобов’язання клієнтом фактор відображає право грошової вимоги на рахунку 377. Нарахування відсотків на фактором здійснюється записом Д-т -  377 К-т 732.
Таблиця 2
Облік факторингу в обліку боржника
Зміст господарської операції
Дт
Кт
1
Отримано товар від постачальника
281
631
2
Відображено податковий кредит
641
631
3
Отримано повідомлення про укладення угоди про відступлення права вимоги
631
685
4
Проведено розрахунок за товар з новим кредитором
685
311

Згідно з п. 153.5 ст. 153  ПКУ з метою оподаткування платник податку веде облік фінансових результатів операцій від проведення операцій з продажу або придбання права вимоги зобовязань у грошовій формі за поставлені товари, виконані роботи чи надані послуги третьої особи. За першого ж відступлення зобов’язань витрати, понесені платником податку – першим кредитором, визначаються в розмірі договірної вартості товарів, робіт, послуг, за якими виникла заборгованість. Доходи включають суму коштів або вартість інших активів, отриманих платником податку (першим кредитором) від такого відступлення, а також суму його заборгованості, яка погашається, якщо вона була включена до складу витрат згідно з вимогами.
На сьогодні факторинг не має великого розповсюдження у вітчизняному обліку, причиною чому є неврегульованість законодавства та відсутність практичного досвіду використання факторингових операцій у діяльності підприємства. Факторинг є одним із найефективніших методів рефінансування дебіторської заборгованості,  адже легко перетворюється на грошові кошти.


Література

1. Здійснюємо факторингові операції, 2018. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.interbuh.com.ua/ua/documents/onenews/121222.
2. Гвілінська Д. А. Факторинг: переваги та недоліки, 2009. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/5_NMIV_2009/Economics/39491.doc.htm.
3. Флоря А. А. Факторинг як одна з найефективніших форм управління дебіторською заборгованістю, 2014. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: file:///C:/Users/%D0%94%D0%B0%D1%88%D1%83%D0%BB%D1%8F/Downloads/nvnau_econ_2013_181(3)__25.pdf.

Немає коментарів:

Дописати коментар