Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА


Радченко Д. В., студентка

Ганущак Т. В., к.е.н.,
доцент кафедри економіки та фінансів підприємства
Київський національний торговельно-економічний університет

УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВА

Ситуація в Україні, яка характеризується дестабілізаційними політичними та економічними процесами, несе в собі загрозу стійкості та розвитку як самої країни, так і підприємств. Суб’єкти господарювання повинні бути гнучкими; бути ефективними і досягати певних цілей. Саме це актуалізує потребу створення на кожному підприємстві системи управління фінансовою безпекою. Адже, тільки вона дозволить суб'єктам господарювання якомога меншою мірою відчути негативні прояви дестабілізаційних факторів внутрішнього та зовнішнього середовища.
Фінансова безпека підприємства (ФБП) має різне трактування та підходи до визначення. Найбільш вдалим, на нашу думку, є визначення К. С. Горячевої, а саме: «фінансова безпека підприємства – це фінансовий стан, який характеризується, по-перше, збалансованістю і якістю сукупності фінансових інструментів, технологій і послуг, котрі використовуються підприємством, по-друге, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх загроз, по-третє, здатністю фінансової системи підприємства забезпечувати реалізацію власних фінансових інтересів, місії і завдань достатніми обсягами фінансових ресурсів, по-четверте, забезпечувати ефективний і сталий розвиток цієї фінансової системи» [1, с. 197].
Для ефективного забезпечення фінансової безпеки підприємства необхідно здійснювати управління нею. Існують наступні підходи визначення поняття «управління фінансовою безпекою підприємства», які наведено в табл. 1.
Таблиця 1
Підходи до дефініції «управління фінансовою безпекою підприємства»
Автор
Зміст поняття
О. А. Кириченко
І. В. Кудря
[2, с. 26]

діяльність з управління ризиками та захисту інтересів підприємства від зовнішніх і внутрішніх загроз з метою забезпечення стабільного розвитку підприємництва та зростання його власного капіталу в поточній і стратегічній перспективах
В. В. Шликов
[3; с. 119]
механізм (система), що має певні засоби, методи і заходи, сукупність яких спроможна захистити структурні підрозділи, зберегти й ефективно використовувати фінансові, матеріальні та інформаційні ресурси
Л. А. Могиліна
[4, с. 21]
впорядкована сукупність взаємопов’язаних елементів, які утворюють єдину функціональну цілісність, призначену для встановлення та підтримки оптимального рівня фінансової безпеки
Н. І. Свереда
[4, c. 21]
сукупність відносин фінансової безпеки, реалізованих за допомогою організаційної структури та функцій управління, нормативно-правового й організаційно-економічного забезпечення, процесів реагування на погрози та наявність моделі прийняття рішення залежно від ситуації

На нашу думку, виходячи із вищесказаного поняття, «управління фінансовою безпекою підприємства» можна тлумачити як певну систему дій, що використовує різного роду методи, важелі та інструменти, в першу чергу, з метою протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам, а також допомагає попереджувати фінансові ризики та адаптувати підприємство до змін, що вже відбулися.
Так як ключовим елементом системи управління виявилися загрози, вважаємо за необхідне детальніше розглянути цю категорію. Під загрозами розуміють сукупність умов, процесів та факторів, що перешкоджають реалізації пріоритетних фінансових інтересів підприємства та його стабільному функціонуванню. Загрози поділяються на зовнішні та внутрішні. Серед зовнішніх загроз виділяють: спекулятивні операції з цінними паперами підприємства; значний рівень фінансових зобов’язань підприємства; недостатній рівень розвитку ринку капіталів; цінова та ін. форми конкуренції; промислове шпигунство; незаконні дії конкурентів; здирство з боку кримінальних структур; кризи грошово-кредитної системи та нестабільність економіки в цілому; недосконалість економічної політики держави, в тому числі неузгодженість законодавчих актів, що регулюють діяльність суб'єктів господарювання. До внутрішніх загроз належать похибки у роботі управлінської ланки (зокрема менеджменту) підприємства, що можуть бути як навмисні, так і випадкові. Такі помилки пов’язані з плануванням, вибором стратегії підприємства, веденням розрахунків і т.д.. Найбільшу небезпеку, як правило, становлять зовнішні загрози, які не можна заздалегідь виявити чи спрогнозувати [4, с. 15].
Для того, щоб нейтралізувати можливі загрози, система управління фінансовою безпекою підприємства забезпечує планування, організацію, контроль. У процесі планування розробляються оперативні та щорічні фінансові плани, концепції, програми, середньострокові та довгострокові прогнози забезпечення фінансової безпеки підприємства. Під час організації і регулювання суб'єкт управління використовує низку методів управління, розробляє та застосовує фінансові інструменти, а також приймає управлінські рішення. Контроль відбувається у  вигляді обліку, аналізу й аудиту – це своєрідний зворотний зв’язок між наміченими на підприємстві фінансовими цілями і мірою їх реалізації [5, с. 112].
Для підвищення результативності управління необхідно: впроваджувати нові методи управління; забезпечувати технологічне оснащення підприємства для швидкого збирання і оброблення інформації; збільшити ефективність менеджменту підприємства за рахунок: підвищення рівня кваліфікації персоналу; забезпечити фінансову та технологічну незалежність підприємства; розробити систему критеріїв та індикаторів оцінки рівня фінансової безпеки; урізноманітнити способи моніторингу діяльності як самих працівників підприємства, так і зовнішніх суб’єктів з якими взаємодіє підприємство [6, с. 102].
 Отже, дослідженням встановлено, що не існує єдиного підходу щодо дефініції «управління фінансовою безпекою підприємства». На думку автора, управління фінансовою безпекою підприємства – це певна система дій, що використовує різного роду методи, важелі та інструменти, в першу чергу, з метою протидії внутрішнім та зовнішнім загрозам, а також допомагає попереджувати фінансові ризики та адаптувати підприємство до змін, що вже відбулися. Наявність великої кількісті зовнішніх та внутрішніх загроз зумовлює необхідність створення дієвого механізму управління системою фінансової безпеки підприємства. Така система має бути орієнтована на забезпечення фінансово-економічних інтересів суб'єктів господарювання, тобто задовольняти об'єктивні потреби підприємства у сфері його діяльності. Задоволення цих потреб повинно гарантувати виконання першочергової мети функціонування будь-якого підприємства, що полягає у максимізації прибутку.


Література

1. Мулик Я. І. Сутність поняття «Фінансова безпека підприємства» / Я. І. Мулик // Збірник наукових праць ВНАУ. – 2013. – №3(80). – С. 195–206.
2. Кириченко О. А. Вдосконалення управління фінансовою безпекою підприємств в умовах кризи / О. А. Кириченко, І. В. Кудря // Інвестиції: практика та досвід. – 2009. – № 10. – С. 22–26.
3. Картузов Є. П. Аналіз механізму управління фінансовою безпекою підприємства // Актуальні проблеми економіки, 2012. – № 7(133). – С. 118–124.
4. Управління фінансовою безпекою підприємств торгівлі в умовах невизначеності: колективна монографія / А. С. Крутова, Л. І. Лачкова, Т. О. Ставерська та ін.; за ред. проф. А. С. Крутової // Харківський державний університет харчування та торгівлі.–Харків: 2017. – С. 1–263.
5. Картузов Є. П. Аналіз механізму управління фінансовою безпекою підприємства / Є. П. Картузов. – Європейський університет, Київ: 2012. – № 7 (133). – С. 118–123.
6. Сова О.  Ю. Напрями вдосконалення механізму управління фінансовою безпекою підприємств / О. Ю. Сова // Вчені записки університету КРОК”. – 2014. – Випуск 37. – С. 97–103.

Немає коментарів:

Дописати коментар