Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ В УМОВАХ ЗАСТОСУВАННЯ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ



А. Г. Лук’янова, магістр
Київський національний університет технологій та дизайну
Науковий керівник – к.е.н., доцент Матюха М. М.

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ В УМОВАХ ЗАСТОСУВАННЯ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ

Дебіторська заборгованість впливає на економічну діяльність будь-якого підприємства особливим чином: дебіторська заборгованість, яка протягом тривалого часу не повертається (отже, що до неї на підприємстві виникає сумнів, стосовно її повернення) перш за все, погіршує фінансовий стан підприємства, тобто відбувається погіршення платоспроможності підприємства, внаслідок недоотримання (недостачі) грошових коштів.
Проблеми щодо використання інформаційних технологій в організації обліку досліджували багато вітчизняних науковців: Бондаренко О. С. [1], Бенько М. М. [2], Бутинець Ф. Ф. [3], Матюха М. М. [4], але питання створення єдиної інформаційної облікової бази даних підприємства дебіторської заборгованості потребує подальшого вивчення та поглиблення.
Важливим напрямком оптимізації обліку дебіторської заборгованості є організація єдиної інформаційної бази облікових даних. Залучення до єдиного інформаційного простору має здійснюватися за рахунок усіх фізичних, юридичних осіб, підприємств, установ та організацій. Інформаційну базу рекомендовано інтегрувати в систему єдиного державного реєстру декларацій. Значна частина облікової інформації щодо розрахунків з контрагентами уже вноситься суб’єктами господарювання в електронному вигляді.
Єдину базу даних доцільно використовувати для контролю за станом розрахунків з дебіторами та формуванням резерву сумнівних боргів. Залежно від накопиченого досвіду щодо добросовісності контрагентів доцільно автоматизовано прогнозувати ймовірність непогашення дебіторської заборгованості. З єдиної бази даних можливо отримати інформацію про платоспроможність, суми безнадійної дебіторської заборгованості за різними операціями, класифікацію дебіторської заборгованості в розрізі кожного контрагента.

Інформатизація виробництва – як чинник, що забезпечує підвищення його ефективності, зростання продуктивності праці, створює реальні можливості для виявлення інноваційних пропозицій та інтелектуалізації праці [3].
Створення адекватного сучасним вимогам інформаційного забезпечення є головним елементом у системі вироблення і прийняття управлінських рішень.
Створювані на підприємствах інформаційні системи з використанням новітніх прогресивних інформаційно-комунікаційних технологій забезпечують радикальні зміни в процесах управління, їх кадровому забезпеченні і характері праці, істотно розширюють діапазон їх можливостей у формуванні оптимальних управлінських рішень.
Інформатизація сприяє інноваційному розвитку економіки її поліпшенню керованості та підвищенню рівня конкурентоспроможності.
Недостатній рівень інформатизації та розвитку новітніх інформаційно-комунікаційних технологій в Україні в умовах нестабільного розвитку економіки, фінансової кризи, політичної нестабільності, відсутності потрібних інвестицій стримує можливості вітчизняних підприємств щодо інтеграції в глобальний ринок виробничих ресурсів, доступ до нових технологій, інвестиційних, матеріально-технічних, інтелектуальних ресурсів.


Література

1. Бондаренко О. С. Методика управління портфелем дебіторської заборгованості / О. С. Бондаренко // Актуальні проблеми економіки. – 2016. – № 4 (58). – С. 17–23.
2. Бенько М. М. Інформаційні системи і технології в бухгалтерському обліку [монографія] / М. М. Бенько. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2015. –336 с.
3. Бутинець Ф. Ф. Організація бухгалтерського обліку: підруч. / Ф. Ф. Бутинець, О. П. Войналович, І. Л. Томашевська. – [4-е вид.]. – Житомир: ПП “Рута”, 2016. – 528 с.
4. Матюха М. М. Сучасне методологічне забезпечення управлінської звітності в умовах застосування інформаційних систем / М. М. Матюха // Актуальні проблеми економіки. 2012. № 7. С. 230237. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ape_2012_7_28.

Немає коментарів:

Дописати коментар