Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ПРАЦІ ТА ЇЇ ОПЛАТИ ЗА УМОВ ВИКОРИСТАННЯ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ



Л. В. Кулик, магістр
Київський національний університет технологій та дизайну
Науковий керівник – к.е.н., доцент Матюха М. М.

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ПРАЦІ ТА ЇЇ ОПЛАТИ ЗА УМОВ ВИКОРИСТАННЯ ІТ-ТЕХНОЛОГІЙ

Облік праці й заробітної плати по праву займає одне із центральних місць у всій інформаційній системі підприємства. У нових умовах господарювання найважливішими його завданнями є: в установлений термін проводити розрахунки з персоналом підприємства з оплати праці (нарахування зарплати й інших виплат, сум до утримання та видачі на руки), вчасно й правильно включати в собівартість продукції (робіт, послуг) суми витрат нарахованої заробітної плати та відрахувань єдиного соціального внеску, систематизувати дані показників по праці й заробітній платі для цілей складання необхідної електронної звітності та оперативного управління.
Дослідження проблеми автоматизації обліку праці та її оплати ведуться багатьма українськими вченими: Барановським М.Т., Височан О.С., Завгороднім В.П., Матієнко-Зубенко І.І., Терещенко Л.О., Писаревською Т.А., Матюха М.М. [3] та ін. Серед зарубіжних вчених можна назвати таких: Водопалова Н.В., Володько Л.П., Гільде Е.К., Даллас К.Е., Ісаков В.І., Нарібаєв К.Н., Островський О.М., Подольський В.І., Чистов Д.В. та ін..
Сьогодні існують багато програм для обліку заробітної плати на підприємстві. На теперішній час в Україні функціонують близько 200 фірм – розробників спеціального програмного забезпечення АІС обліку, а на ринку представлено значну кількість їхньої продукції. Сучасний ринок інформаційних технологій пропонує великий вибір програмних продуктів бухгалтерського обліку на підприємствах різного рівня організаційного розвитку й різних напрямів діяльності, що в тій чи іншій мірі забезпечують вирішення завдань кадрового обліку та розрахунку заробітної плати. На українському ринку найпоширенішим програмним забезпеченням автоматизації обліку є «M.E.doc», «Парус», «Галактика», «БЕСТ», «MASTER:Бухгалтерія» [2].
При цьому розробники, з одного боку, прагнуть автоматизувати як можна більш широке коло завдань, з іншого боку, створити максимально гнучку систему, здатну до адаптації в умовах швидко мінливої нормативної бази.
Існує кілька підходів щодо автоматизації обліку праці та її оплати:
-  створення окремого АРМ бухгалтера з обліку заробітної плати.
-  створення підсистеми з обліку заробітної плати в складі комп'ютерної системи обліку.
-  створення підсистеми з обліку заробітної плати в складі автоматизованої системи управління підприємством.
Сьогодні створено законодавчо-правову базу регулювання оплати праці відповідно до міжнародних трудових норм, що діють у ринковій економіці, система документування оплати праці розвинута на високому рівні. Однак залишається необхідність розроблення нових та вдосконалення існуючих галузевих форм первинних документів з обліку заробітної плати, що враховують особливості її нарахування і виплати в окремих галузях економіки [3].
Говорячи про користь автоматизації бухгалтерії, потрібно сказати, що вона підвищує ефективність роботи багатьох структур підприємства: бухгалтеру-виконавцю бухгалтерське програмне забезпечення полегшує роботу на трудомістких ділянках, збільшує швидкість виконання операцій; співробітникові, що не володіє великим досвідом, дозволяє виконувати складні завдання. Головний бухгалтер з легкістю зможе довірити підлеглим практично всі аспекти роботи, адже чітко прописаний алгоритм не дозволить їм помилитися. Керівник ж зможе отримувати оперативну інформацію про фінансову і виробничу діяльність компанії.
Загалом упровадження автоматизованої системи на підприємстві дозволяє: 1) полегшити виконання службових обов'язків адміністративно управлінського персоналу; 2) скоротити витрати праці і засобів на збір інформації, її аналіз та отримання різних форм звітності; 3) отримувати більш достовірну, точну, детальну інформацію, повною мірою відповідає потребам управління; 4) вирішувати якісно нові управлінські завдання.
Отже, інформаційна обліково-аналітична система розрахунків з оплати праці може бути реалізована за допомогою різного програмного забезпечення. Вона є гнучкою до змін у законодавстві, а також виникає можливість частково вносити такі зміни без допомоги спеціалістів. Розробки у цьому напрямі не є завершеними, а значить можуть продовжуватися [4].
Тому підприємствам необхідно визначитися з вибором програмного забезпечення, яке було здатне забезпечити всі потреби обліку підприємства і разом з тим було досить економним і не вимагало великих витрат на його придбання, а також не вимагало від бухгалтера специфічних навичок програмування. Тільки за умови вибору можна максимізувати ефективність та ведення облікової діяльності, що безумовно є необхідним кроком на шляху до розвитку і процвітання підприємства.


Література

1. Бенько М. М. Інформаційні системи і технології в бухгалтерському обліку [монографія] / М. М. Бенько. – К. : Київ. нац. торг. -екон. ун-т, 2010. – 336с.
2. Нова бухгалтерiя (комплекс бухгалтерських програм) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://proaudit.com.ua/prog/nova-buxgalteriya.phtml.
3. Матюха М. М. Сучасне методологічне забезпечення управлінської звітності в умовах застосування інформаційних систем / М. М. Матюха // Актуальні проблеми економіки. 2012. № 7. С. 230237.
4. Покатаєва О. Шляхи вдосконалення системи оплати праці на підприємстві / О. Покатаєва, Г. Кошулинська // Держава та регіони. Науково-виробничий журнал. Серія: Економіка та підприємництво. – 2010. – № 3. – С. 139–141.

Немає коментарів:

Дописати коментар