Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 5. SAP BUSINESS ONE ЯК АЛЬТЕРНАТИВА 1С:ПІДПРИЄСТВО



Т. І. Вітюк, студентка
Київський національний університет технологій та дизайну
Науковий керівник – к. е. н., доцент Саюн А. О.

SAP BUSINESS ONE ЯК АЛЬТЕРНАТИВА 1С:ПІДПРИЄСТВО

В умовах глобалізації значно зростає роль інформаційних технологій як важливого інструменту в підвищенні ефективності управління підприємствами.  Використання інформаційних систем і сучасних інформаційних технологій є одним з ефективних способів розвитку систем управління підприємствами. Впровадження інформаційних технологій у процес управління підприємством здатне забезпечити його конкурентоспроможність, а отже здатність зайняти найбільш вигідну позицію в маркетинговому середовищі.
Інформаційні технології на підприємствах існують у вигляді різноманітних інформаційних систем та інформаційних комплексів, що використовуються в різних сегментах управлінської системи. Вони зорієнтовані на: зростання продажів, зниження витрат, підвищення лояльності клієнтів і контрагентів, поліпшення якості обслуговування.
SAP Business One є цілісним комплексним рішенням, що надає чітке бачення всього бізнесу і повний контроль над кожним аспектом діяльності. SAP Business One представляє повний набір рішень, необхідних для автоматизації управління сучасним підприємством: оптимізація бізнес-процесів, прийняття правильних рішень і скорочення витрат.
Можливості SAP Business One:
1)  управління  ресурсами  підприємства (ERP);
2)  управління  відносинами  з  клієнтами (CRM);
3)  управління електронним бізнесом.
Система SAP Business One є доступним, зручним в експлуатації програмним рішенням для автоматизації роботи підприємств. Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс системи SAP Business One забезпечує швидкий доступ до важливих даних в режимі реального часу, гарантуючи гарантований рівень якості та точності прийнятих управлінських рішень [1].
В табл. 1 проведено порівняння SAP Business One та 1С: Підприємство.
Таблиця 1
Порівняння SAP Business One та 1С: Підприємство
Критерій
SAP
1С: Підприємтсво
Історія та досвід
SAP на ринку вже більш 20 років.
SAP – це 1000 впроваджень в найбільших компаніях по всьому світу.  
1С розвивається переважно в деяких країнах, що колись входили до Радянського Союзу, серед яких є і Україна, де до санкцій 1С займала лідируючі позиції.
Стандарт ERP
SAP – відповідає стандартам ERP системи.
1С – це не ERP. Багато інтеграторів 1С називають ERP-системою «Управління виробничим підприємством», але це не так.
Функціональні можливості
Дозволяє автоматизувати компанії різних галузей, від рітейлу до видобувної промисловості та індустрії розваг.
Єдина платформа SAP дозволяє автоматизувати будь-які напрямки: закупівлю, керування складами (WMS), транспорт (SAP TMS) та інші.
Більшість галузевих рішень розроблено сторонніми розробниками та є окремими рішеннями.  
На практиці часто для різних напрямків діяльності на одному підприємстві використовуються різні рішення 1С з різними БД.
1С має багато функціональних розривів у підтримці закупівлі, виробництва, транспортування, продажу товарів.
Можливість модифікації функціоналу під індивідуальні вимоги компанії
Така можливість є, але необхідність її використання виникає набагато рідше, ніж в 1С, завдяки гнучкості функціоналу.  
Така можливість є, і хоча в платформі 1С:8 необхідність доробки стала виникати набагато рідше, ніж в 1С:7, але, у порівнянні з SAP, така необхідність виникає набагато частіше.
Стабільність та масштабність
SAP не має проблем з масштабними автоматизаціями.
1С має проблеми, коли кількість користувачів починає перевищувати за 1000. Крім того, 1С має певні недоліки в структурі та в стабільності ядра системи.
Прозорість обліку
SAP не дасть Вам виправляти документи «заднім числом», «аудиторський слід» дозволяє проаналізувати походження будь-якої цифри в звітності компанії. SAP дозволяє бачити чітку картину ситуації.
1С дає можливість проводити документи «заднім числом», що є перешкодою для прозорості обліку.

Порівнюючи 1С та SAP, головною перевагою 1С можна вважати меншу вартість впровадження та велику кількість інтеграторів, а головним недоліком – відсутність єдиної концепції впровадження комплексних рішень, низьку продуктивність, проблеми з автоматизацією масштабних проектів. SAP має одночасно один недолік та перевагу – він потребує роботи онлайн та не передбачає проведення документів “заднім” числом.
Функціонал системи SAP дозволяє налаштувати доступ до інформації індивідуально для кожного користувача, щоб уникнути навмисного або ненавмисного псування даних [2].
До особливостей SAP Business One можна віднести інтуїтивно-зрозумілий інтерфейс, інтегрований модуль CRM, вбудований аналіз прибутковості окремих операцій і результатів роботи з бізнес партнерами в цілому, гнучку управлінська звітність, систему оповіщення та контролю бізнес-процесів, побудовану від процесу, а не від бази даних, інтеграція з Microsoft Office[3].
Отже, система SAP Business One являє собою оригінальне управлінське рішення, що дозволяє формалізувати бізнес-процеси підприємства, автоматично, здійснювати контроль за їх виконанням, надає співробітникам та клієнтам зручний доступ до інформації, необхідної для прийняття рішень.


Література

1. Марусей Т. Впровадження CRM-систем у маркетингову діяльність підприємства. Економіка та держава. – 2016. – № 6. – С. 87–89.
2. Янчук Т. В. Алгоритм впровадження інформаційних технологій в сучасний бізнес / Т. В. Янчук // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Економічні науки». – 2014. – Випуск 5. Частина 3. – С. 128–130.
3. SAP Business One. – UPL: http://go.sap.com/product/enterprise-management/business-one.html.

Немає коментарів:

Дописати коментар