Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ НА ЗАСАДАХ ЛІДЕРСТВА У СТАРТАПАХ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДОЛОГІЇ SCRUM


УДК 005.4-021.64:334.012.42-027.31

В. К. Бобильських, магістр
ДВНЗ «Київський національний
університет ім. Вадима Гетьмана»
Науковий керівник – д.е.н., проф. Петрашко Л. П.

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ НА ЗАСАДАХ ЛІДЕРСТВА У СТАРТАПАХ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДОЛОГІЇ SCRUM

Сьогодні стартапи сприймаються як протилежність класичному бізнесу [1], що пов’язано, перш за все, із незвичною організацією управлінських процесів усередині таких компаній. За визначенням стартап є  нещодавно створеною компанією, яка будує свій бізнес на основі інновацій або інноваційних технологій, ще не вийшла на ринок або лише почала на нього виходити [4, c. 114]. Стартап є окремим бізнес-проектом, що будується на конкретній інноваційній ідеї. При цьому, над стартапами, як правило, працюють міжфункціональні команди в умовах цілковитої невизначеності [3, c. 57].
Щодо управління стартапом, то воно власне подібне до управління окремим проектом, а усі працівники такого підприємства за своєю суттю являють проектну групу.
Саме специфічність організації стартап компаній і обумовлює особливості управління такими підприємствами. Через гнучкість стартапів та невизначеність умов, у яких вони функціонують, в рамках таких структур поширеним стає управління із використанням методології Agile, яка включає у себе SCRUM. Дана методологія відрізняється від класичного підходу до управління проектами, перш за все, тим, що вона передбачає можливість внесення оптимізаційних пропозицій у процесі реалізації проекту [5], коли класичний підхід виключає можливість зміни затвердженого плану створення продукту.
Говорячи про засади лідерства в рамках методології  Agile, варто вказати, що серед головних принципів методології зазначено, що лідер проектної групи має правильно вмотивовувати команду, надаючи кожному із її членів середу, підтримку і довіру [5]. Таким чином, Agile ґрунтується на засадах демократичного лідерства.
Окрім цього,  в маніфесті методології зазначено, що, по-перше, лідер має вміти ефективно працювати з людьми, постійно здійснювати пошук, розвиток та управління талантами. По-друге, лідер має вміти вибудодувати комунікацію із діловими партнерами і клієнтами. По-третє, процес керування повинен бути динамічним [5], тобто лідер має вміти приймати швидкі рішення відповідно до мінливості ринкових умов, у яких функціонує більшість стартапів.
Більше детально сутність методології Agile доцільно розглянути на прикладі фреймворку SCRUM, оскільки саме він найчастіше застосовується в українських стартапах. SCRUM є методологією проектного управління, власне це «каркас» розробки продуктів, у рамках якого команда може оперативно реагувати на зміну стану зовнішніх факторів та вирішувати проблеми у скорому порядку. Основою SCRUM є спринти [2, c. 24], на які поділяється проект і у рамках яких виконується робота над проектом. Спринти завжди обмежені у часі і, як правило, не є тривалішими за два тижні. На початку кожного спрінту відбувається Sprint Planning [2, c. 25], на якому оцінюється Sprint Backlog [2, c. 25] – перелік завдань, які мають бути виконані у поточному спринті. При цьому, кожен спрінт має свою мету, що і є мотивуючим фактором для команди.
Кожен день проводиться SCRUMstand-up, на якому кожен із членів команди має дати відповіді на три запитання: «Що я зробив учора?», «Що я повинен зробити сьогодні?», «Які бар’єри стають мені на заваді?» [6]. Ціль SCRUMstand-up – визначення статус роботи над поточним спринтом [2, c24].
У кінці кожного спринту відбувається Sprint Demo та Sprint Retrospective [6], завданням яких є оцінка ефективності даного спринту та прогнозування ефективності наступного. На таких зустрічах члени команди мають виокремити, що ними було виконано добре, а що могло бути реалізовано краще.
Роль лідера у команді в рамках методології SCRUM виконує так званий Scrum master [7]. Саме він покликаний допомогти команді максимізувати її ефективність шляхом усунення бар’єрів, що виникають. Окрім цього, лідер має піклуватися про навчання команди та вмотивованість кожного з її членів на виконання завдань. При цьому, команда, яка підпорядковується лідеру, може сама визначати як саме виконувати покладені на неї завдання [7].
Виокремлюючи основні завдання, які покладені на Scrum master варто наголосити на таких:
1. Виконання SCRUM – процесу. Саме лідер повністю фасілітує кожен спринт [5], оскільки він є найбільш обізнаним щодо правил функціонування фреймворку.
2. Проведення SCRUMstand-up. Лідер повинен організовувати взаємодію всередині команди на щоденних зустрічах [5], проводити результативні обговорення, а також займатися розробкою методів кооперації між членами команди.
3. Проведення Sprint  Demo та Sprint Retrospective. В рамках таких зустрічей Scrum master повинен зважати на досвід кожного з учасників, ефективно розглядати контекст ситуацій, у рамках яких члени команди стикалися з бар’єрами, спрямовувати проектну групу у напрямку подолання проблем, що мали місце у даному спринті.
4. Персональний коучинг для членів команди. Scrum master повинен також надавати кожному з членів команди об’єктивний зворотній звязок [7] та наставництво. Не усі питання можуть бути розглянуті на колективних зустрічах, тому лідер має знаходити ресурси для індивідуальних обговорень.
5. Вирішення конфліктів. Стартапи часто є компаніями, до яких залучені творчі особистості із нестандартним поглядом на окремі аспекти функціонування компанії. Scrum master має враховувати  особливості кожного із членів команди та працювати у напрямку розробки методів їх ефективної співпраці.
Таким чином, лідерство є однією з найважливіших умов ефективної реалізації проектів на засадах методології SCRUM, яка сьогодні стає поширеною у вітчизняних стартапах.


Література

1. Белзецький Р. С. Розвиток стартапів в Україні [Електронний ресурс] / Р. С. Белзецький, Р. Г. Казаков // Матеріали XLVI наук.-техн. конф. підрозділів ВНТУ, Вінниця, 22–24 березня 2017 р.. – 2017. – Режим доступу: https://ir.lib.vntu.edu.ua/bitstream/handle/123456789/16690/2393.pdf?sequence=3&isAllowed=y.
2. Демиденко М. А. Управління проектами інформатизації за методологією SCRUM / М. А. Демиденко. – Дніпро, 2016. – 80 с.
3. Колесник В. І. Управління стартапами в Україні: проблеми та перспективи / В. І. Колесник. // Економіка харчової промисловості. – 2017. – №4. – С. 57–60.
4. Панков А. Особливості ведення інноваційної діяльності в умовах впровадження парадигми відкритих інновацій / А. Панков. // Економіка та управління підприємствами. – 2013. – № 9. – С. 113–118.
5. Petrasch R. Agile Project Management with Scrum: Extension Points [Електронний ресурс] / Roland Petrasch // International Conference on challenges in IT, Engineering and Technology (ICCIET’2014), At Phuket, Thailand. – 2014. – Режим доступу: https://www.researchgate.net/publication/264424318_Agile_Project_Management_with_Scrum_Extension_Points.
6. Schwaber K. The Definitive Guide to Scrum: The Rules of the Game [Електронний ресурс] / K. Schwaber, J. Sutherland. – 2014. – Режим доступу: https://www.scrumguides.org/docs/scrumguide/v1/scrum-guide-us.pdf.
7. Tytkowska M. Project Management In The Scrum Methodology [Електронний ресурс] / M. Tytkowska, M. Bach, A. Werner // Predica Business Solutions. – 2015. – Режим доступу: https://www.researchgate.net/publication/304408109_Project_Management_In_The_Scrum_Methodology.

Немає коментарів:

Дописати коментар