Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 2. ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГРОШОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ: ГОТІВКОВІ ЧИ БЕЗГОТІВКОВІ РОЗРАХУНКИ


В. Б. Калинюк, студент
Подільський спеціальний навчально-реабілітаційний
 соціально-економічний коледж
Науковий крівник – викладач облікових дисциплін Свирида О. В.

ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГРОШОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ: ГОТІВКОВІ ЧИ БЕЗГОТІВКОВІ РОЗРАХУНКИ

Майбутнє паперових грошей і банківських карт сьогодні під великим питанням. Зараз безготівкові платежі поступово витісняють готівку, то наступний крок – гроші в розумінні сучасної людини можуть зовсім зникнути, а всі взаєморозрахунки  будуть проходити в мережі.
Тож готівка чи картки? Дедалі частіше українці обирають друге. За останні 5 років, за даними Національного банку, частка безготівкових розрахунків картками в Україні зросла більше ніж утричі і склала майже 40 %. Лише торік українці здійснили понад три мільярда таких операцій на суму понад 2 трлн грн. Такий тренд експерти пояснюють кількома чинниками. Безготівкові розрахунки зручні з точки зору швидкості та доступності тих чи інших товарів та послуг”. Серед інших причин – відновлення економіки та зменшення обсягу зарплат у готівці та конвертах.
Також серед причин того, що готівка відходить у минули є:
- гроші є розповсюдником інфекцій, бактерій, що може призводити до різних захворювань;
- готівку дорого обслуговувати. Гроші треба  інкасувати, постійно  замінювати зношені купюри на нові;
- ненадійність, її легше вкрасти.
- головне: готівка – це тіньовий бізнес, тіньова економіка, це те, на чому працює корупція, торгівля зброєю, наркоторгівля.
Також  поступовій відмові від паперових грошей  сприяє розвиток платіжної інфраструктури, що дозволяє проводити більше операцій без готівки.
Однак попри збільшення популярності безготівкових платежів, паперові гроші в Україні досі лишаються поза конкуренцією. Крім того, споживачі в Україні бояться стати жертвами аферистів, які можуть викрасти їхні гроші, і тому не поспішають використовувати платіжні картки [2].
Майже половина працюючих продовжує отримувати зарплату в конвертах. А ті, хто отримують на карту, вважають за краще знімати готівку і розплачуватися нею. Квитки на автобуси, потяги, трамваї і тролейбуси сплачуються практично в 99 % випадків готівкою.
Перехід на безготівкову оплату – мета розвитку багатьох фінансових систем світу. Українці намагаються йти у ногу з часом і все частіше обирають безготівку. В 2017 р. українці здійснили 2,3 млрд безготівкових операцій, кількість платіжних карток досягла 34,9 млн штук, мережа платіжних терміналів включає 251,7 тис одиниць [3].
У світі лідерами за безготівковими операціями є  Франція (92 % всіх грошових операцій), Канада (90 %), Швеція (89 %).
У січні 2018 року уряд ухвалив Концепцію розвитку цифрової економіки, тобто такої, що базується на комп’ютерних технологіях та глобальній мережі інтернет. Особливе місце у концепції посідає безготівкова економіка.
Особливий інтерес українці проявляють до безконтактних платіжних технологій. Але станом на липень 2018-го з 60 млн платіжних карток в Україні лише 5 % з функцією безконтактних платежів. У Канаді і Японії четверта частина всіх карток – безконтактні, у Франції – 39 %, а в Китаї взагалі більше половини. І хоча частка безконтактних карт у нас невелика, зате з 271 тис терміналів 71 % пристосовані для безконтактних операцій. За прогнозами, до 2020 р. 15 % всіх платежів у торгових мережах будуть безконтактними і досягнуть позначки в 2 трлн доларів.
Одним із видів безконтактних платежів є мобільні гаманці. За допомогою смартфона можна розрахуватися за будь-який товар чи послугу без банківської карточки. Мобільні технології прискорюють перехід економік на безготівкову.
Новим трендом на ринку безготівкових платежів в світі є біометрична ідентифікація. Зараз впроваджується багато її інструментів: пальці, руки, повіки, очі, вени. Платіж підтверджується або натисканням в смартфоні або за допомогою селф-фото. У момент підтвердження платежу відбувається звірка цих даних зі смартфона з банком біометричних даних.
Однією альтернативою традиційним банківським розрахункам можуть стати криптовалюти. За своєю суттю це цифрова (електронна валюта), яка створюється в інтернеті і не має фізичних носіїв. Світ визначився з вектором руху – це економіка без готівки. Україна слідує трендам. Уже можна спостерігати певні успіхи, але відставання від розвинених країн істотнє [3].
Отже, основні переваги безготівкових розрахунків: зменшення частки тіньової економіки; позитивні зміни в кримінальній обстановці; виникає дефіцит державного бюджету; стабілізація банківської системи; розширення можливостей для інвестицій; зниження витрат на випуск, оновлення, зберігання паперових грошей.
Але українці все ж таки неохоче переходять на безготівкові платежі. Причинами цього є: історична недовіра українців до влади; відсутність прозорості в системі оподаткування; особливості менталітету; відсутність інтернету та каналів віддаленого обслуговування; технічні обмеження;  низька фінансова грамотність; недостатні технічні знання [2].
Отже остаточне зміщення переваг до безготівкової системи розрахунків в Україні може настати лише при забезпеченні стабільного економічного зростання, підвищення рівня надійності банківської системи.


Література

1. Романенко О. Р. Фінанси: підручник для ВНЗ, Київ: Центр учбової літератури, 2016. – 310 с.
2. Чорний Р. «Платіжна революція»: чи зникне готівка з обігу. – URL: https://www.radiosvoboda.org/a/svoboda-v-detalyah/29355521.html.
3. Якими будуть гроші майбутнього. URL: https://phoneinfo8.info/andrij-novak-pane-prem-yer-ministre-kudy-zny-kly-groshi/.

Немає коментарів:

Дописати коментар