Інтелектуальний пошук по контенту конференції....

СЕКЦІЯ 1. ОЦІНКА СТАНУ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНСОТІ ПІДПРИЄМСТВА РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ


К. Г.  Сезоненко, магістр
Університет імені Альфреда Нобеля
Науковий керівник – к.е.н., доцент Вареник В.М.

оцінка стану дебіторської заборговансоті ПІДПРИЄМСТВА роздрібної торгівлі

Величина дебіторської заборгованості та динаміка визначають характер управлінських рішень у виробничо-господарській діяльності. Дебіторська заборгованість відноситься до високоліквідних активів. Недостатнє оцінювання фактичного стану розрахунків з дебіторами може негативно вплинути на реальну оцінку платоспроможності та кредитоспроможності підприємства.
Для ефективного управління діяльності суб’єкта господарювання не тільки потрібно здійснювати кількісний аналіз показників оцінки поточного стану та стратегічно важливих перспектив управління активами підприємства. Розміри дебіторської заборгованості та їхня динаміка прямо чи опосередковано визначають характер управлінських рішень у виробничо-фінансовій сфері, а неадекватне оцінювання фактичного стану розрахунків з дебіторами може негативно вплинути на реальну оцінку платоспроможності та кредитоспроможності підприємства. Основні показники оцінки стану та якості дебіторської заборгованості наведено в табл. 1.
Таблиця 1
Аналіз показників дебіторської заборгованості підприємства роздрібної торгівлі
Показники
2015
2016
2017
Напрямок позитивних змін
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості (Кодз)
19,18
14,78
19,73
Збільшення
Тривалість періоду погашення дебіторської заборгованості (Тпдз)
18,77
24,36
18,25
Зменшення
Питома вага дебіторської заборгованості в загальному обсязі оборотних активів (ПВдз)
20,62
24,39
19,67
Зменшення
Коефіцієнт співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості (Кдкз)
0,43
0,32
0,32
Рекомендоване значення 1
Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості (Кокз)
3,80
3,76
4,38
Збільшення
Тривалість обороту кредиторської заборгованості (Тпкз)
94,82
95,86
82,28
Зменшення
Коефіцієнт оборотності короткострокової кредиторської заборгованості
36,97
34,73
37,11
Зменшення
Коефіцієнт покриття дебіторської заборгованості
0,05
0,07
0,05
Зменшення

Аналіз дебіторської заборгованості показав, що відбувається позитивна зміна розрахованих показників. Проаналізуємо кожний більш детально.
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості має тенденцію до збільшення у 2016 році, і зменшення у 2017 році. Він визначає ефективність кредитного контролю і показує, скільки разів впродовж періоду, що аналізується, обсяги надходжень від реалізації можуть вмістити в собі середній залишок дебіторів. Проаналізований показник показав зниження комерційного кредиту наданого підприємства.
Тривалість періоду погашення дебіторської заборгованості у 2017 році зменшилася, що показує, що підприємству в середньому необхідно 18 днів для отримання оплати за виконанні роботи (надані послуги). У 2016 році існував ризик неповернення дебіторської заборгованості, так як відбулося збільшення показника. А у 2017 році ситуація покращилася, так як період погашення зменшився на 6 діб. В загальній структурі оборотних активів дебіторська заборгованість має близько 20 %.
Співвідношення дебіторської та кредиторської заборгованості дає можливість оцінити здатність підприємства розраховуватися з кредиторами за рахунок дебіторів протягом одного року, тому і нормативне значення дорівнює одиниці. За аналізованими даними у 2017 році 32 % кредитів підприємство зможе погасити за рахунок дебіторської заборгованості.
Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості має тенденцію до збільшення, його значення близько 4 оборотів. Тобто у 4 рази у 2017 році виручка перевищує середню кредиторську заборгованість підприємства.
Тривалість обороту кредиторської заборгованості підприємства зменшується і у 2017 році підприємству необхідно 82,28 оборотів для погашення кредиторської заборгованості. Коефіцієнт оборотності короткострокової кредиторської заборгованості у 2017 році збільшився в порівнянні з 2016 роком. Коефіцієнт покриття дебіторської заборгованості у 2017 році зменшується, але має дуже маленьке значення.
Отже, проведений аналіз діяльності підприємства дає можливість стверджувати, що підприємство нарощує свою активність на ринку, збільшує обороти виробництва і, як результат, доходи від реалізації. Стан дебіторської заборгованості на підприємстві негативний, за короткостроковою кредиторською заборгованістю підприємство намагається розраховуватися вчасно. За цих умов підприємству необхідно: переглянути укладені контракти з покупцями та розсортирувати їх за ступенем довіри, провести аналіз простроченої дебіторської заборгованості, виділити найбільш ризикові договори і посилити з ними роботу щодо стягнення зобов’язань, списати безнадійну дебіторську заборгованість на фінансові результати та в подальшому ретельно вивчати партнерів по бізнесу, створювати резерв сумнівних боргів на підприємстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар